7 висновків християнина, з якими варто почати 2021 рік
image-19

Уже кілька днів, як настав 2021 рік. Минулий рік став викликом для багатьох встояти під час фінансових викликів, адаптуватись до життя під час пандемії, зберегти здоровий глузд, проводячи левову частку часу вдома, звикнути до постійних складних новин.

Але для християн це був ще і рік перевірки міцності віри, вірності церкві, терпіння до близьких. Ми йдемо у 2021 рік оновленими. І є, як мінімум, 7 висновків, з якими ми можемо перейти в нього, пише Дарина Ребро для Християни для України.

1-1024×498

1. До кризи треба готуватись заздалегідь.

Чутки про якийсь там вірус у Вухані майже не вплинув на наше повсякденне життя. З одного боку — шкода китайців, а з іншого — в нас своїх проблем море. Але новини про поширення вірусу зростали в геометричній прогресії, ніби готуючи світ до майбутньої кризи. Проте мало хто міг уявити масштаби інфекції, яка з часом перетвориться у злісну пандемію.
Господь багато говорив до Свого народу через пророків: Ісаю, Єремію, Даниїла, Осію та інших — попереджуючи Ізраїль про небезпеку. Залежно від контексту часу та подій, пророки готували людей, аби ті переставали грішити, готувались до втечі, або ставали міцнішими. І серед них були як ті, які сприйняли це серйозно, так і ті, які насміхались над пророками, лаяли їх, а деяких — вбивали.
Слово Боже нас попереджає: «Якщо ти в день недолі знесилився, то мала твоя сила» Приповісті 24:10. День недолі — це вже час, коли пізно готуватися до битви. Християнин — це воїн Христа, який не знімає обладунку Духа Святого, навіть у мирний час, знаючи хиткість цього світу.

3-1024×498

2. Утиски віри починаються з малого.

Панічна реакція на пандемію припала на Пасху. Це був час, коли більшість людей почали сприймати вірус серйозно та агресивно реагувати на помилкові дії влади. Для християн це був час перевірки на пріоритети: страх вірусу чи віра в Боже визволення? На медійних платформах почали ширитись антихристиянські ідеї, насмішки над вірністю біблійним святам та вірою в Христа. Християн раптом звинуватили у поширенні Ковіду-19, а священників — у неадекватній реакції на кризу. І попри те, що серед релігійних людей дійсно була частина вразливих до маніпуляцій та теорій змови вірян — більшість слідувала здоровому глузду. І що цікаво: коли на Заході почались багатотисячні мітинги BLM, а в Польщі боротьба за аборти — то тоді про ризик поширення коронавірусу забули.

Деякі церкви закрили своє служіння для того, аби не виявитись білою вороною. Більшість — перейшли в режим онлайн, або взагалі перервали спілкування з членами церков, замінивши це на записані наперед проповіді. Багато людей повірило, що насміхаючись над церквами, або діючи агресивно, фізично, як-от випадок зі спаленням церкви в Америці — вони вчиняють правильно.
Але Ісус в Божому Слові нас підтримує, кажучи: «Коли вас світ ненавидить, знайте, що Мене він зненавидів перше, як вас. Коли б ви зо світу були, то своє світ любив би. А що ви не зо світу, але Я вас зо світу обрав, тому світ вас ненавидить» Від Івана 15:18-19

6-1024×498

3. У світі багато хибної інформації.

Ми живемо в добу, де на нас з різних інформаційних каналів сиплються шматки певних даних. І існують цілі країни, системи та організації, які покликані дезінформувати та плутати людей. Мотиви є різні — заплутати ідеологічного ворога, залякати народ, зманіпулювати людьми на купівлю певного продукту, тощо. І нам потрібно вміти фільтрувати канали істинні — від шкідливих. Ті, хто не фільтрував, повірив, наприклад, що Ковіду не існує, або в те, що українська влада розпиляє над містами противірусні розчини, а церкви є епіцентром поширення інфекцій.

На початку листа до Галатів Павло пише, що Ісус спас нас від цього лукавого, злого світу. І суттю Євангелія Христа було пошук та вірність істині, що Він Господь і Спаситель. Наша здатність аналізувати інформацію на істинну та оманливу є запорукою якіснішого життя, здатності оминути небезпеки та встояти у вірі.

4-1024×498

4. Абсолютно мирного часу на Землі не існуватиме.

2020 рік став калейдоскопом подій: пожежі в Чорнобилі та радіоактивна хмара, яка накрила міста та села, пожежі в Австралії, землетруси, пандемія та її наслідки для економіки світу та здоров’я людей, війна за Карабах, підвищення утисків на християн, та більше. Хочеться вірити, що 2020 рік закінчиться, а разом з ними й кризи, бо вже у 2021 році почнеться час миру та спокою. Проте, скоріше за все, мир та спокій не входять у плани терористичних організацій ІГІЛ, Боко Харам, Аль-Шабааб, та інших. Це не входить в плани російських військ на сході України. Про це не дбатимуть диктатори, терористи, корумповані політики, злочинці, а також не зважать природні явища.

Спираючись на слова Ісуса, нам варто бути готовими, та поки весь світ жахається — зберігати мир: «Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається!» (Івана 14:27).

5-1024×498

5. Часу ніколи на все не вистачатиме.

В цьому світі ми женемось за різними цілями: отримати певну освіту, роботу, посаду, партнера, купити хороший будинок, тощо. І завжди щось заважає знайти час для Бога, Біблії, побути в спокої та тиші. Коли настав час вимушеного карантину, здавалось би, можна було встигнути все на світі — проте з’являлись нові цілі та бажання, які спокушали віддати їм свій час, замість того, аби побути з Богом.

Час — це валюта, якої завжди не вистачатиме. І від нас залежить, як ми її використаємо у 2021 році. А поки біблійна порада молитви до Творця: «Навчи нас лічити отак наші дні, щоб ми набули серце мудре!» Псалми 90:11-12.

7-1024×498

6. Християни теж хворіють і, за ускладнень, помирають.

Існує багато теологічних дебатів навколо зцілення. Існують ті, хто переконаний, що зцілення більше не існує, і чудеса припинились разом зі смертю апостолів, в той час, як інші вважають — відсутність зцілень є результатом малої віри. Є і переконані в тому, що Божа воля суверенна, наші молитви мають силу, але останнє слово — за Богом. Нас всіх об’єднала одна криза, під час якої було б надмірним лицемірством сказати: «Якщо ти захворів на Ковід — значить було мало віри. Не одужав? Погано молився!». Віра в Ісуса вчить нас бути як Він, себто, молитись як за Його Волю, так і за зцілення для християн та інших. Але як казав Ісус, Сонце сходить і на праведних, і на неправедних, як і цілющий, так і холодний дощ (Від Матвія 5:44-45).

8-1024×498

7. Криза не ставить на паузу боротьбу за цінності.

Коли християни зрозуміли серйозність пандемії, вся увага була прикута до новин. Що це буде? І як довго? Що нам, як християнам, варто робити? Почались розмови про характер служінь, правильних чи неправильних служителів та церкви, про номінальних християн та тих, хто продовжує долучатись до діяльності церкви. Проте різні антибожі ідеології лише активізувались на ґрунті Ковіду. Журналістська ліволіберальна машина почала масово створювати матеріали про потребу в легалізації абортів, одностатевих шлюбів, а феміністичні рухи, інтерпретуючи на власний розсуд статистику домашнього насилля, демонізували чоловіків, в той час, як серед жінок теж було багато агресорів.
Церква була дезорієнтована раптовою кризою і нам знадобився час, щоб стати на ноги та боротись за цінності далі.

2021 рік — є символічним екзаменом на те, чи ми пройшли уроки попереднього року. Нам дається ще один шанс з багатьох, щоб стати твердо на ноги, підготуватись до потенційних криз і захистити те, заради чого ми є на Землі. Ми переконані, що Господь вірно входить в новий рік з нами та Він нас не залишить. А чи залишимось ми вірні — Йому?

За темою

Наука разом з Богом! 15 всесвітньо відомих вчених, які були глибоко віруючими
14:08 - Вт / 10 Жов. Історія, Люди, Світ
5 поширених аргументів проти Біблії: Як на них реагувати
13:19 - Пн / 18 Вер. Наука, Позиція, Що каже Біблія
Тім Келлер навчив мене радості
17:04 - Чт / 25 Тра. Люди, Позиція
«Одностатеві партнерства»: повний розтин законопроєкту №9103 і його шокуючий зміст
17:51 - Пн / 10 Кві. Позиція, Політика, Україна, Шлюб і сім'я
8 проміжних висновків російсько-української війни
15:24 - Ср / 30 Лис. Люди, Політика, Світ, Україна
Рецепт хорошої дружби
11:44 - Пт / 04 Лис. Люди, Позиція
Молитися про помсту чи про покаяння ворогів?
16:33 - Пн / 31 Жов. Позиція
Як благовістити буддистам? З досвіду місіонера в Камбоджі
17:54 - Вт / 23 Сер. Люди, Місія, Світ
Апофеоз війни
18:41 - Вт / 03 Тра. Позиція
Свято на тлі вибухів
17:29 - Пн / 18 Кві. Позиція, Свята
Надійна наша зброя – ПРАВДА!
11:47 - Пт / 25 Лют. Позиція, Світ, Україна
Перенаселення планети – міф, або Як людство страждає від «білого мору»
15:22 - Вт / 18 Січ. Наука, Світ