З яким християнським чтивом відсвяткувати День книги: «Світогляд» рекомендує
234876
Фото ілюстративне

23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського права. Традиція святкування Дня книги народилася у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Сьогодні цей день святкують у 190 країнах світу.

З нагоди Всесвітнього дня книги редакція ІА «Світогляд» зібрала добірку чудових книг, які варто прочитати християнину. Деякі з них, можливо, давно всім відомі, і є хітами-бестселлерами або ж «must read» у християнському середовищі. Деякі з них, сподіваємось, для вас можуть стати відкриттям.

Попереджуємо, що це не ТОП. Неможливо скласти обмежений десяткою або ж сотнею позицій рейтинг кращих християнських книг. Згадується, що якось пастора Ірпінської біблійної церкви Миколу Романюка запитали: «Які Топ-5 християнських книг ви можете порадити?». На що служитель відповів: «Топ-5? Ви серйозно? Християнин має жерти книги!».

Отже, маленька добірка книг, які допоможуть вам по-новому подивитися на Бога, Його Слово, на власні серце й віру та християнство в загальному.

«Просто християнство», Клайв С. Люїс

21423416

Клайв С. Люїс, швидше за все, відомий усім як письменник-фантаст або казкар. Це тому, що найчастіше читачам пострадянських країн були доступні саме його казки. Але мало хто для себе відкриває інші його праці – книги про його віру в Бога. Безсумнівно, в написаних казках Люїс прагнув передати непорушні християнські істини про Бога і сенс християнського життя.

Свої роздуми про Христа, про свою віру він писав і більш відкрито, не зодягаючи саму суть ідеї в алегоризм. У книзі «Просто християнство» автор розкриває значення християнської віри в житті людини. Цей твір швидше схожий на апологетичну працю, в якому простежується прагнення логічно пояснити унікальність християнства, яке полягає в особистості Христа і гармонії в житті тих, хто присвятив себе Богові. Читача зачаровує послідовність аргументації, чіткість викладеної думки і незрівняний стиль написання. Люїс безперечно підводить свого слухача до розуміння незаперечної аксіоми. Унікальність цієї книги полягає також у тому, що автор не розглядає християнство з позиції якоїсь конфесії. Більше того – він взагалі відділив це поняття від деномінацій, вказавши на справжнє біблійне християнство.

Книга неодмінно стане великим сюрпризом для, хто має саме поверхневе / карикатурне уявлення про християнську віру. Люїс піднімає в ній складні питання і шукає їм пояснення, не видаючи при цьому свої думки за непорушну істину, а лише пропонуючи їх в якості альтернативи, якщо ви знайдете їх переконливими.  Це прекрасна книга для тих, хто любить думати і послідовно міркувати, написана живою, образною мовою, з великою кількістю яскравих прикладів. У ній можна знайти для себе відповіді на багато питань, які розбурхують розум і не дають спокою серцю.

«Листи Крутеня», Клайв С. Люїс

unnamed

Неканонічна повість улюбленого Клайва С. Люїса. Листування двох демонів – старшого і молодшого за рангом – розкриває глибину невидимої духовної боротьби за душу людини. Кожен чесний і вдумливий читач впізнає себе і хоча би раз скаже: «Таки правда, і я таке переживав!». Одна з найкращих книг про духовну війну, про шлях людини до Бога (після «Подорожі пілігрима» звісно, Джона Буньяна повинні знати всі).

«Не фан», Кайл Айдлмен

ne-fan-1

Чи реально побудувати серйозні стосунки із людиною, з якою ти не знайомий особисто, проте володієш певною інформацією про неї? Здається, відповідь очевидна. Тоді як на рахунок Ісуса? Ти зустрівся із Ним і познайомився особисто, чи просто володієш певними знаннями про Нього, при цьому стверджуючи, що ти будуєш з Ним відносини? «Коли є знання, але нема близькості з Ісусом – ти не більше, ніж просто фан», – пише Кайл Айдлмен у своїй книзі.

Ця книга не «комфортна», певною мірою радикальна, у ній гостро поставлені питання стосовно слідування за Ісусом та особистих стосунків із Ним. Автор ставить незручні питання, зіштовхує віч-на-віч із некомфортною правдою. «Хто ти: фан чи істинний послідовник?», – ось головне питання, над яким К. Айдлмен змушує задуматися читача.

Якщо ти шукаєш реальних, живих відносин із Ісусом, то ця книга точно для тебе. А якщо твоє християнство вже давно стало просто релігією, то «Не фан» для тебе – must have.

«Любовь искупительная», Франсін Ріверс

17011.970

Ця книга для тих, хто любить читати художню літературу. Для тих, хто найкраще сприймає істини через життєві історії. Для тих, хто впевнений, що знає все про кохання. Для тих, хто розуміє, що не знає про кохання абсолютно нічого.

Хтось може сказати, що це виключно жіночий роман, однак насправді, можливо, чоловіки візьмуть з цієї книги значно більше. Як пишуть видавці в анотації до книги, в основі роману лежить «американська версія» біблійної історії пророка Осії і його невірної дружини Гомер. Події розгортаються на «дикому» Заході. Простому християнському хлопцеві мимоволі доводиться виконувати важку місію пророка Осії: своїм власним кохання він повинен довести існування люблячого Батька жінці «з минулим».

Роман «Любовь искупительная» – всього лише художня інтерпретація історії, що записана в книзі Осії, яка, однак, вражає до глибини душі. Вона змушує зрозуміти, наскільки людина грішна, наскільки вона любить гріх і живе ним. І всьому цьому протиставляється всепокриваюча любов і прощення Отця. Ця книга про прийняття попри все, про жертовність і про те, що на все – воля Божа.

У книзі немає дуже відвертих сцен чи описів людського тіла, однак все ж видавці попереджують про умовну позначку «для читачів 16+».

«Євангеліє обірванця», Бреннан Меннінг

238016413_images_19394466127

Багато людей уявляють Бога педантичним бухгалтером, Який сидить з блокнотом і пильно стежить за нами. Він записує всі наші вчинки, підраховуючи всі успіхи і невдачі, і невдоволено похитує головою. Коли кількість невдач переважує кількість успіхів, ми маємо схильність думати, що необхідно докласти максимум зусиль – буквально упріти в духовних вправах, аби виправитися і вислужитися перед Богом.

Автор «Євангелії обірванця» пише: «Багато християн вірять у Божу благодать, але живуть так, ніби намагаються заробити Його любов. Якщо узагальнити, то євангеліє благодаті не проголошують, його не розуміють і ним не живуть. Надто багато християн перебуває в домі страху, а не в домі любові. Багато християн живуть так, наче «ідеального мене» лише особиста дисципліна та самозречення»

Ми зі шкіри пнемося, щоб справити на Бога враження, вислужитися, хоча насправді це категоричне заперечення євангелія благодаті. Автор нагадує, що ми отримуємо спасіння не за наші діла та чеснотне, ідеальне християнське життя, а просто тому, що Бог полюбив нас. Бреннан Менніг просто і ясно доводить: Його дивовижна благодать більша за все, вона не потребує твоїх зусиль.

Ця книга не для супердуховних. Вона для тих, хто тремтливий і малодушний, хто розуміє, що не справляється, і ніколи не зможе справитися сам. Для тих, хто поки що не розуміє, якою має бути справжня залежність християнина від Бога.

«Євангеліє обірванця» ще раз нагадує нам про солодкість і добрість Євангелія, про незрівняну Божу любов і Його безумовне прийняття.

«Он все еще двигает камни», Макс Лукадо

maxresdefault

Протягом життя людина постійно намагається щось налагодити, врівноважити, вирівняти, стабілізувати. Ми постійно стикаємося з тим, що хочемо повернути життя на міцну основу, яка була б твердою і стабільною. Але чомусь життя не характеризується стабільністю й одноматністю. Попри те, що ми намагаємося все передбачити, результат часто буває неочікуваним.

І в такий час обов’язково настає мить, коли опускаються руки, коли весь запал, з яким ти підходив до якоїсь справи – зникає. І чим слабшим ти стаєш, тим сильнішає натиск. Він посилюється і триває до тих пір, поки не порве тебе на шматки або ж не загасить твого вогню. Саме в такий момент людина починає шукати опору, те, за що можна було б вхопитися і встояти. Шукає хоча б якусь малу тріску.

Часто доводиться чути, що Бог і Біблія – неактуальні. Але порівнюючи новозавітні історії з сучасними обставинами, можна прослідкувати багато подібностей, а також те, що люди часто однаково реагують на проблеми. Ці люди в Біблії знайшли свій вихід. Сучасний світ також намагається запропонувати цю рятівну тріску, але коли ти хапаєшся за неї, то через деякий час бачиш, що від тріски не залишилося нічого.

У цій книзі Макс Лукадо намагається на новозавітних історіях показати, що від сорому, розчарування та занепокоєння можна позбутися. Автор намагається показати вихід із сучасних ситуацій на основі історій з іншими людьми.

Книга є хорошим стимулом до читання Біблії, вона також вселяє надію і показує вихід. Якщо після перегляду новинної стрічки жахаєшся тому, що відбувається, то після прочитання книжки приходить спокій і рівновага. Складних богословських термінів і наукової мови у книзі нема, тому читання не займе особливих зусиль, однак точно принесе користь.

«Пробудження», Христина Рой

179561166_images_16622974005

Хочеться нагадати про оптимістичну творчість дещо забутої словацької християнської письменниці Христини Рой. Герої її оповідань та повістей зазвичай знаходять Бога, як знайшла Його і сама письменниця. У творах авторки завжди підкреслюється необхідність покаяння, народження згори для того, щоб стати членом Божого Царства, і зміна способу життя як логічного наслідку відродження. Всі її книги – шлях до нового життя у Христі.

Повість «Пробудження» розповідає про події в житті словацького села 10-20 рр. ХХ століття. Відродити народ, охоплений глибоким духовним сном, можна тільки шляхом залучення його до вивчення Святого Письма. Після здобуття словаками політичних свобод, Біблія стає доступною кожному сільському жителю. На тлі зворушливих життєвих історій авторка описує внутрішнє пробудження героїв, які вперше зіткнулися з живим словом Бога.

Книга «Пробудження», як і всі твори Христини Рой, дуже легко читається. Вона просто ідеальна для ситуацій, коли не хочеться надто вдумуватися у складні богословські терміни. Це проста і захоплива життєва історія, протягом якої читач не зможе втриматися, щоб не усміхатися і не плакати разом з героями. Разом з тим, повість навчає, як вірити Богу і Його слову, попри всі життєві ситуації.