Молитва є особистою, але не може бути приватною: в чому різниця
0
5ee8a5b9d1933_jon-tyson-F6gu244_23g-unsplash940a
Фото: Jon Tyson, Unsplash, CC0

Після пом’якшення обмежувальних заходів церкви в Англії можуть знову відкритися для «приватної молитви» з 15 червня. Але чи не є рішення уряду дозволити «приватну молитву» ще більшим свідченням поширеної релігійної неграмотності в коридорах влади?

По-перше, цей крок передбачає, що те, що вони зараз дозволяють, є значним пристосуванням релігійної практики, і, по-друге, саме словосполучення «приватна молитва» посилює розрив між державним і приватним секторами.

Рішення для інших країн Великобританії приймаються окремо кожною автономною адміністрацією, і церковні конфесії можуть відкриватися зі своїми власними темпами. 

Я цілком ЗА особисту молитву; це одна з найчіткіших заповідей в Писанні для християнського життя і це життєдайна практика, яка дозволяє нам рости в наших стосунках із Богом. Однак в існуючому політичному словнику це слово стало лакмусовим папірцем для визначення того, чи можуть церкви повернутися до нормального життя. Більше того, це призводить до значного спотворення християнської віри і зміцнення релігійної неграмотності в уряді та ЗМІ.

Використання особистої молитви для опису людей, що йдуть в церковну будівлю для самостійної молитви, є як і точним, так і вводить в оману водночас. Молитва – це діяльність, яку ми часто проводимо самостійно.

Біблія вчить нас молитися без метушні з цього приводу, тому в певному сенсі це правильно – описати молитву як приватну річ. Але це не те, що нам потрібно для відвідування церковної будівлі. Я допускаю, що урочистість фізичного місця, де покоління святих об’єднувалися в хорі поклоніння протягом століть, може надихнути нас на поклоніння ще раз. Але наш зв’язок з Христом є особистим, і тому ми можемо молитися всюди. Відкриття церковних будівель «для молитви» передбачає , що молитва не відбувалася протягом останніх трьох місяців, але за цей час у цій країні я бачив і відчував більшу потребу в молитві, ніж протягом багатьох останніх років.

Молитовні практики виглядають дуже різними в різних християнських традиціях, і це не визнається в цьому останньому повідомленні про послаблення обмежень, внаслідок якого будуть відкриті непотрібні магазини та інші об’єкти на кшталт зоопарків. 

Для церкви, яка збирається в орендованому шкільному залі, всі обговорення відкриття будівель для «приватної молитви» зовсім неактуальні; і навіть для тих, у кого є церковні споруди, це матиме різний рівень важливості для церковної громади.

Для переважної більшості церков можливість відкриття для приватної молитви має обмежену користь.

У той момент, коли уряд запропонував, щоб вони зняли обмеження на недільні години торгівлі, щоб допомогти «запустити» економіку, це оголошення є принаймні визнанням того, що люди є як духовними, так і практичними істотами. В останні тижні стало ясно, що уряд прийняв низку рішень, що надають пріоритет економічній вигоді, поряд з іншими етапами послаблення обмежень, такими як зустріч із сім’єю і друзями в обмежених групах на вулицях або згаданий дозвіл на приватну молитву в церкві.

Для переважної більшості церков можливість знову відкритися для особистої молитви має обмежену вигоду, а тому її не варто використовувати, аби не дати владі привід сказати, ніби вона дозволяє церквам знову повноцінно функціонувати.

Ці правила покладуть на церкви відповідальність за те, як вони знову відкриваються, і не встановлюють конкретних обмежень на кількість людей, які можуть одночасно перебувати в церкві, ні умов, необхідних для того, щоб вони могли відкритися для молитви. Тому в Англії та різних конфесіях буде значна розбіжність щодо того, як саме це відбуватиметься, і чи відбувається взагалі. Для церков, які не володіють своїми власними будівлями, – а вони становлять значну частку в харизматичних і п’ятидесятницьких мережах, – це абсолютно неактуальний перший крок.

Молитва може бути особистою, але не може бути приватною, бо наші молитви мають вплив на суспільство.

Дозволити будівлям бути відкритими для молитви – це добре, але насправді це не крок назустріч більшості церквам, що функціонують так, як вони це робили й раніше. Мета відкриття церковних споруд полягає в тому, щоб ми могли збиратися разом, разом поклонятися і разом вивчати Писання. Саме завдяки загальним зібранням ми є свідками рятівної благодаті Ісуса для світу, а не через відкриті двері церковних будівель.

Ця криза змусила церкви задуматися про величезну цінність фізичних зібрань і чітко показала, наскільки незначними є ці перші кроки для їх відновлення. Розглядаючи переваги спільної зустрічі, зрозуміло, що багато з них не будуть реалізовані певний час, і тому багато церков, як я раніше зазначав, не поспішають знову відкриватися.

Це проблема процесу. Філософська проблема є більшою і відображає траєкторію думки та політики, що, здається, ніколи не минає. Посилання на «приватну молитву» говорить про те, що це має значення лише для особистої молитви.

Молитва може бути особистою, коли людина перебуває наодинці у спілкуванні з Богом, але це не приватна діяльність. Християнська віра – це публічна віра, те, у що ми віримо, є добрим для всього суспільства; саме на благо світу ми проголошуємо Ісуса Спасителем, а Бога – Царем. Коли ми молимось, ми закликаємо Бога втрутитися у наш світ, ми кричимо проти несправедливості, ми плачемо з тими, хто сумує, і ми поклоняємось Тому, Хто має владу над усім.

Наші молитви не є приватною діяльністю, вони є особистим проявом нашої публічної віри. Якщо говорити про приватну молитву, це зменшує її значення та вплив. Це зводить віру до того, що люди можуть практикувати, якщо вони вибирають, і якщо це зробити, слід робити, не впливаючи на когось іншого. Християнська віра працює не так. Вона охоплює все: Бог є Царем всього творіння і є тим, хто має остаточний авторитет.

Коли ми прагнемо жити як учні Христа, наша віра повинна випливати на всі сфери нашого життя, а не лише на приватну сферу. У будь-якому разі практикуйте особисту молитву вдома чи в будівлі церкви, але пам’ятайте, що наші молитви – це не приватні дії.

Дені Вебстер для EAUK , за матеріалами EvangelicalFocus.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віра та молитва допомагають британцям впоратися із самоізоляцією через коронавірус (опитування)

За темою

Історичний мирний договір, чи підготовка до приходу антихриста?
22:08 - Пн / 21 Вер. Позиція, Світ
Християнська доктрина справедливої війни
17:18 - Чт / 17 Вер. Світ, Церкви у світі
Моя хата скраю, або Як служити з любов’ю і без байдужості
15:20 - Пн / 24 Сер. Світ
Портленд досі протестує. А де ж церква?
17:30 - Вт / 18 Сер. Світ
5 типів членів церкви, які не повернуться після карантину
14:32 - Чт / 13 Сер. Світ, Церкви у світі
Видалити TikTok: чому США хочуть заблокувати популярну китайську соцмережу
16:00 - Чт / 30 Лип. Світ
Переслідувані, але не залишені: як християни в Індії залишаються сильними, незважаючи на протистояння
16:51 - Вт / 14 Лип. Світ
Як зміниться світ і церкви в ньому після пандемії
17:50 - Пн / 06 Лип. Світ
Дистанційне навчання – це троянський кінь і смерть для освіти, – італійський професор
17:00 - Чт / 02 Лип. Освіта, Світ
Життя чорних важливі: що говорить Біблія
17:00 - Ср / 01 Лип. Світ
Стамбульська конвенція: чи справді вона захищає жінок від насильства
16:57 - Ср / 24 Чер. Світ, Україна
Правда чи фейк? Як навчитися фільтрувати інформацію
17:06 - Чт / 18 Чер. Наука, Світ