Протести в США: чому вбитого Флойда не можна вважати героєм
6104667_original
Фото з відкритих джерел

В цьому матеріалі ми наводимо вам короткий огляд відео, яке спричинило резонанс в соціальних мережах. В межах редакції ми співчуваємо сім’ї Джорджа Флойда і засуджуємо будь-які перевищення правоохоронцями своїх повноважень. Але також ми проти героїзування Джорджа Флойда і тих протестів, які зараз відбуваються в Америці на руйнування системи та порушення карантинних заходів в контексті COVID-19.


Кендес Овенс є американською політичною активісткою консервативних поглядів, яка відкрито виступає проти наративу Black Lives Matter (перекладається як: життя темношкірих людей – важливе), абортів, радикального фемінізму. А ще вона – темношкіра жінка.

blm-1-1024×576

Відколи загинув Джордж Флойд і в Америці почались заворушення, вона не коментувала ці події. Проте зрештою наважилась, записавши про це відео на Фейсбуці. І це спричинило хвилю палкої підтримки – з одного боку, і обурення та лайки – з іншого.

Проте, що такого в цьому відео?

Вона почала з того, що процитувала письменника Шелбі Стіла (Shelby Steele), який сказав: «Громада темношкірих унікальна, як і їх культура. Тому, що ми єдина спільнота, яка обслуговує нижній знаменник нашого суспільства». В цих словах він вкладав той сенс, що лише представники темношкірого населення Америки борються, кричать та вимагають підтримки для тих людей у своїй спільноті, які не є зразком хорошої поведінки. Чи будуть євреї обстоювати інтереси свого представника, який вчинив злочин, відсидів у в’язниці, вийшов – і під час вчинення нового злочину загинув? Навіть в Південній Америці, якщо людина вчинила злочин кілька разів і відсиділа за них, люди не стануть підіймати заворушення і робити з нього героя.

Дерек Шовін, поліціянт, який став коліном на шию Флойду – повинен понести покарання за злочин, який він вчинив. Справедливий вирок повинен бути виконаний. Проте це не робить з Флойда автоматично – героя.

«Мені було важко йти проти популярної думки, що Флойд був жертвою, – додає Кендес. – Це один з тих моментів, коли є настільки сильний тиск на тебе, що ти волів би промовчати! Проте чим більше я мовчала, тим більше розуміла, що нас годують брехнею, яка шкодить як темношкірим, білим, так і всій Америці. Я не приймаю наратив того, що Джордж Флойд – це найкращий представник темношкірого населення! Не можна робити зі злочинця – героя, лише за одну ніч».

Джордж Флойд не був настільки чудовою людиною, щоб стати героєм. Чому?

В межах слідчих дій було з’ясовано, що на час затримання Флойд мав в крові фентаніл та метамфетамін. Ці речовини сприяли тому, що він дивно себе вів, надмірно боявся, чинив спротив арешту. В магазині він намагався розрахуватись фальшивою купюрою. На момент затримання він випустив з рук маленький білий пакетик, про що мовчать ліволіберальні медіа. Відео затримання та цей пакетик тут. Інформація про вміст пакетика приховується.

Флойд п’ять разів був затриманий та відповідав перед законом за крадіжку, злочини, пов’язані з кокаїном (двічі по 10 місяців). Проте найбільший злочин він вчинив у 2007 році, коли разом зі співучасниками напав на вагітну жінку, яка перебувала вдома сама. В той час як співучасники шукали в її помешканні наркотики та гроші, він закрив її в іншій кімнаті, де її стеріг один з напарників. Перед цим Флойд, ймовірно, з метою того, щоб жінка мовчала, приставляв їй до живота вогнепальну зброю. Відсидівши 5 років за цей злочин, він вийшов у 2014 році на свободу і, зі слів інших людей, почав життя з чистого аркуша. Проте при затриманні 25 травня 2020 року він був в стані наркотичного сп’яніння і мав при собі сумнівну купюру.

І він не заслуговував на смерть.

Захищати офіцера, який вбив Флойда – не можна. Проте робити героя з людини, яка такою не була – теж не варто. Тим паче руйнувати магазини, вчиняти акти вандалізму та вбивати невинних людей! Девід Дорн був темношкірим поліціянтом, який у віці 77 років, став свідком хвилі бунтів після вбивства Флойда. Захищаючи магазин від протестуючих, він був вбитий сам. То яка суть цих бунтів? Дії поліції?

blm-2-1024×576
Фото: протести Джорджа Флойда в Міссурі, Reuters, Лоренс Браянт

А наратив про те, що існує расово мотивована жорстокість поліціянтів, легко деконструювати. Вірогідність, що від жорстокості поліції помре білий жорстокий злочинець у 25% разів вища, ніж щодо інших рас. У 2019 році від рук поліції загинули 9 темношкірих людей, і 19 білих. 6% темношкірих чоловіків відповідальні за 44% вбивств (відповідно до статистики 2018 року). 13% всього темношкірого населення вчиняють половину всіх злочинів (дані зібрані авторкою відео – прим. ред.).

Тому гострий конфлікт між расами в Америці роздутий нині штучно, адже цього року будуть вибори. Чи є погані поліціянти? Звичайно! Але серед лікарів теж буває багато недобросовісних людей – ми ж не перестаємо користуватись їхніми послугами через це. Чверть мільйона людей щороку помирають від рук лікарів, з різних причин. Чому немає заворушень?

Зрештою, робити з себе жертву легше, ніж взяти відповідальність за себе. Ті темношкірі люди, які відмовились слідувати наративу Black Lives Matter, швидко були засуджені активістами. Серед них Бен Карсон та Каньє Вест.

Людина, яка приклала до живота вагітної жінки зброю – не є героєм. Офіцер понесе свою провину, адже Джордж Флойд не повинен був помирати. Проте він не є мучеником за темношкіре населення.

Саме відео можна подивитись тут.

Дарина Ребро для Християни для України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Флориді поліція зупинила протест, ставши разом з його учасниками на коліна для молитви

Протести в США: чому вбитого Флойда не можна вважати героєм

За темою

Наука разом з Богом! 15 всесвітньо відомих вчених, які були глибоко віруючими
14:08 - Вт / 10 Жов. Історія, Люди, Світ
8 проміжних висновків російсько-української війни
15:24 - Ср / 30 Лис. Люди, Політика, Світ, Україна
Як благовістити буддистам? З досвіду місіонера в Камбоджі
17:54 - Вт / 23 Сер. Люди, Місія, Світ
Надійна наша зброя – ПРАВДА!
11:47 - Пт / 25 Лют. Позиція, Світ, Україна
Перенаселення планети – міф, або Як людство страждає від «білого мору»
15:22 - Вт / 18 Січ. Наука, Світ
Одне Різдво для всього світу: розповіді місіонерів про святкування у семи країнах
12:04 - Сб / 25 Гру. Світ, Свята
Супер-батьки: як виховати дитину за біблійними принципами
16:00 - Ср / 17 Бер. Світ, Шлюб і сім'я
5 причин, чому християнство і фемінізм несумісні
17:50 - Пн / 08 Бер. Світ, Україна
Як насправді виглядав Ісус Христос?
16:05 - Пт / 08 Січ. Світ
7 висновків християнина, з якими варто почати 2021 рік
18:00 - Пн / 04 Січ. Позиція, Світ
Хто або що краде у нас Різдво і як віднайти його втрачену суть?
15:00 - Пн / 21 Гру. Історія, Світ
Народний протест і покірність владі
09:04 - Пт / 20 Лис. Політика, Світ, Україна