Життя чорних важливі: що говорить Біблія
117959

Від Буття до Відкриття, расизм суперечить усьому, про що навчає Біблія.

Расова дискусія знову є частиною національного і глобального діалогу у зв’язку з недавнім вбивством чорношкірих. Білі християни по-особливому намагаються боротися з тим, як розуміти, реагувати і використовувати те, що чорношкірі християни вважають яскравими прикладами расової несправедливості.

Деякі християни ставлять запитання, чи варто стверджувати про гідність життя чорношкірих словами «життя чорних важливі», оскільки ця фраза пов’язана з назвою організації Black Lives Matter, яка явно стверджує таке, що суперечить Писанню.

Як чорношкірий християнин, який вірить у те, що Біблія дає нам усе необхідне для вічного життя і побожності, я думаю, що християни мають почати протидію расизму з біблійного та богословського аналізу проблеми, та з біблійним і теологічним рішенням. Християни також мають бути жорсткими екзегетами як Біблії, так і свого власного соціального становища, оскільки використовують засоби благодаті і здоровий глузд під владою Писання, щоб викорінити зло расизму силою Духа. 

Ми маємо обережно і критично оцінювати кожну ідею будь-якої організації у світлі та з авторитетом Писання. Ми мусимо відкидати вчення будь-якої організації, яке суперечить Писанню. Щодо моєї особистої теологічної позиції, то я маю статтю про наше віросповідання, де йдеться про цей факт (Article XV, Baptist Faith and Message).

Однак нещодавня критика щодо тих християн, які стверджують священну істину про гідність чорношкірих, використовуючи фразу «життя чорних важливі», мені, як чорношкірому християнину в Америці, здається дивною. Зрештою, Біблія стверджує, що життя чорних теж створені за образом та подобою Божими (Буття 1:26-27). І наша країна має історію дегуманізації чорношкірих людей. Слова «життя чорних важливі» підтверджують істину Писання про чорношкірих.

Бог створив людей на Свій образ. Від Буття (3:13) до Євангелії від Матвія (28:16-20) і до Відкриття (5:9) Біблія чітко говорить про Боже бачення – відновити все, що втратили Адам з Євою в Едемському саду. Його бажання – викупити різні етнічні групи, племена, народи і нації. 

Через смерть і воскресіння Христа Бог робить грішників праведниками (Рим. 5:6-10), примиряє грішників один з одним (Еф. 2:11-22), відновлює і примиряє всю Вселенну (Кол. 1:19-20). Павло називає це роззброєнням влади і начальства (Кол. 2:14-15) та об’єднанням всього і всіх у Христі.

Расизм суперечить Євангелію Ісуса Христа і виступає проти Божого бачення викуплення та об’єднання творіння через Христа. Бог відтворює через Христа різноманітність різних мов, племен, народів і націй у єдиний (але різноманітний) народ. Бог наказує нам жити у прагненні примирення один із одним і зі своїми ближніми в очікуванні майбутньої слави (Іс. 65:17-25, Рим. 8:19-22).

Боже Царство, яке вже є і ще гряде, має єврейського Месію, чия шкіра була темного кольору. Воно наповнене різними людьми і різними історіями прекрасних носіїв образів, які скуштували спасіння одного Бога, одного Господа й одного Духа по вірі у Христа (Еф. 4:4-6).

Як християни ми маємо цілеспрямовано протистояти расизму, тому що Бог через Христа дає нам силу і наказує ходити в любові силою Духа. Християни ходять у дусі, коли люблять своїх ближніх, як самих себе (Гал. 5:13-14). Ми не повинні використовувати свободу у Христі, щоб задовольняти свої гріховні пристрасті для догоджання плоті. Хто живе для задоволення власної плоті, не успадкує вічне життя (вірші 16-21). Співучасть у расизмі може свідчити про те, що людина поневолена плоттю і спокусливими силами зла. Ми маємо протистояти расизму, коли і де б він не з’являвся, бо ми є новим творінням у Христі (2Кор. 5:17-21).

Як темношкірий пастор для азіатів, чорних, коричневих і білих людей, я дякую Богу, що Буття 1:26-27 чітко стверджує, що Бог створив усіх людей на Свій образ і дарує нам Богом дану гідність, обіцяє викупити нас, щоб примирити нас і відновити все творіння через Христа. Коли життя чорних дегуманізується і розглядається так, ніби воно не має значення просто тому, що це чорні, то християни на кожному місці мають вставати і стверджувати без вагань з відкритою Біблією, що життя чорних, безумовно, має значення, гідність і цінність, так само, як життя білих теж має значення, гідність і цінність. 

Бог створив чорношкірих людей на Свій образ. Бог у Христі викупляє життя чорних. Їхні життя важливі для Бога, тому що про це нас навчає Біблія.

Джарвіс Дж. Вільямс є асистентом професора тлумачення Нового Заповіту у Південнобаптистській теологічній семінарії у Луїсвіллі. Ця стаття базується на його розділі у For God So Loved the World: Blueprint for Kingdom Diversity (B&H, 2020), а також на лекції, яку він прочитав на конференції «Тільки Євангеліє» в 2019 році в Атланті.

Джарвіс Вільямс для ChristianityToday

За темою

Наука разом з Богом! 15 всесвітньо відомих вчених, які були глибоко віруючими
14:08 - Вт / 10 Жов. Історія, Люди, Світ
8 проміжних висновків російсько-української війни
15:24 - Ср / 30 Лис. Люди, Політика, Світ, Україна
Як благовістити буддистам? З досвіду місіонера в Камбоджі
17:54 - Вт / 23 Сер. Люди, Місія, Світ
Надійна наша зброя – ПРАВДА!
11:47 - Пт / 25 Лют. Позиція, Світ, Україна
Перенаселення планети – міф, або Як людство страждає від «білого мору»
15:22 - Вт / 18 Січ. Наука, Світ
Одне Різдво для всього світу: розповіді місіонерів про святкування у семи країнах
12:04 - Сб / 25 Гру. Світ, Свята
Супер-батьки: як виховати дитину за біблійними принципами
16:00 - Ср / 17 Бер. Світ, Шлюб і сім'я
5 причин, чому християнство і фемінізм несумісні
17:50 - Пн / 08 Бер. Світ, Україна
Як насправді виглядав Ісус Христос?
16:05 - Пт / 08 Січ. Світ
7 висновків християнина, з якими варто почати 2021 рік
18:00 - Пн / 04 Січ. Позиція, Світ
Хто або що краде у нас Різдво і як віднайти його втрачену суть?
15:00 - Пн / 21 Гру. Історія, Світ
Народний протест і покірність владі
09:04 - Пт / 20 Лис. Політика, Світ, Україна