«Від мене усі відмовилися»: колишній мусульманин про шлях до Христа
0
Знімок екрана 2021-07-03 о 13.00.54

У новому випуску програми «Бог не помер» взяли інтерв’ю у мусульманина, котрий прийняв Христа.

Про це ІА Світогляд пише з посиланням на відео в YouTube Володимира Головача.

Набіл Баббеісі народився в Сирії, в мусульманській сім’ї з дванадцяти людей. Його виховували в строгій атмосфері вчення ісламу.

Розкажи моменти з того як проходило твоє виховання?

Кожну дитину, незалежно від того, скільки їй років, батько потроху починає вчити, хто такий пророк Мухамед та іслам. Я пам’ятаю, що йшов зі своїм татом, коли мені ще було 5 років в мечеть молитися. Навкруги мене говорили лише про одне – іслам, іслам і тільки іслам. Ми більше нічого не знали, тільки те, що нас вчили. Знали, що по іншому жити не можна, а якщо ти вирішиш жити по іншому, то підеш в пекло. А я не хочу йти в пекло, тому для мене це була честь виконувати те, що казав мені батько. Якби він сказав мені, що потрібно молитися 5 разів на день, я б з радістю це робив.

Я знаю, що в мусульманській культурі дуже сильний акцент на відношенні до батьків та відносинах між дітьми й батьками. Чому це так важливо?

Це не просто культура, в ісламі тебе навчають, що навіть якщо людина старша за тебе на один день, то вона має право, в хорошому сенсі, панувати над тобою. Це прописано в уставі Корану. Щоб не сказали, ти повинен бути слухняним. У них є право одружувати тебе, давати розлучення, обрати тобі наречену чи нареченого. Аллах дав їм цю можливість. А діти своєю чергою повинні поважати батьків.

Тебе навчали радикальному мусульманству чи це був більш поверхневий варіант?

Мене вчили радикальному мусульманству. Я знав про те, кого потрібно любити, а кого не потрібно. З ким треба спілкуватися, а з ким не можна спілкуватися. Нам казали, що з християнами та євреями спілкуватися не можна, бо вони нечисті. І взагалі, щоб християнин почував себе спокійно в наших школах – це неможливо. На них постійно показували пальцями. Нас так вчили батьки. Навіть в Корані написано, де б ви їх (християн) не бачили – вбивайте їх. Також написано, щоб ми не брали друзів серед них. А якщо в тебе серед них з’явиться друг, то ти стаєш одним із них.

Ти 18 років жив в цій культурі, що потім почало мінятися? Як ти полюбив Христа та як зрозумів, що це істинний шлях?

Одного разу я поїхав зі своїми друзями на екскурсію. І в автобусі, де була велика група людей опинилися християни, а я про це не знав. Коли закінчилася екскурсія я приїхав додому. В той день, зранку, до мене приїхали з КДБ і забрали. І саме тоді я подумав: «а що ці люди зробили такого, що я не повинен з ними спілкуватися?». Адже спілкування з християнами викликало в мене тепло, я не бачив в них якогось негативу. Саме цей момент став для мене переломним і я захотів поїхати з Сирії. Я підписав заяву про те, що маю бажання вчитися за кордоном. Я цілий рік чекав поки мені дали на це згоду, держава не хотіла мене відпускати. Але в 19 років я все ж приїхав в СРСР вчитися. Тоді я навчався в Грузії цілий рік. А в 90-му році я приїхав в Одесу.

Знімок екрана 2021-07-03 о 13.00.03

Ти приїхав в Одесу, що було далі?

Я приїхав в Одесу та навчався в політехнічному університеті. Там закінчив магістратуру і після цього займався бізнесом.

Ще тоді в Одесі ти був мусульманином?

Так я був мусульманином. Але коли ти знаходишся в чужій країні, в тебе є доступ спілкуватися з ким захочеш. До речі, з того моменту як я приїхав в Одесу, всі мої друзі з інституту були християнами. Я займався своїм бізнесом, але при цьому все ще молився 5 разів на день, дотримувався уставу ісламу, шукав лице Аллаха, робив все як написано в Корані.
В 99-у році мене запросили на месіанське свято єврейська спільнота. Я йшов туди просто з цікавості. Для початку там мені було смішно з їх традицій. Коли люди почали молитися, пастор спустився та йшов до мене, а я злякався і намагався втекти. Але люди молилися і в мене не вийшло.
Тоді пастор підійшов  і поставив мені одне єдине питання: «Хочеш прийняти Ісуса Христа?». І я сказав йому «так». Але мій мотив тоді був один, щоб він від мене відчепився. Коли я вийшов звідти, мене мучила совість, що я зрадив ісламу. Мій друг Олександр запитав мене тоді, що зі мною таке сталося, а я сказав: «я зрадив Аллаха, зрадив Мухамеда й іслам, я зрадник», а він відповів: «ні, ти сьогодні знайшов Бога». І ця фраза, в хорошому сенсі, почала мене мучити. Адже виходить, що всі ці 29 років я молився незрозуміло кому. І це для мене стало часом пошуку істини.

Як тебе відпустив мусульманський світ і чи взагалі він тебе відпустив?

Мусульманський світ тебе ніколи не відпустить, це я відпустив його. Мусульманський суд дав мені 3 дні, якщо я не відречусь від свого рішення, то вони засуджують мене на смерть. З того моменту як я прийняв Ісуса Христа, я не був в Сирії. Я майже 10 років не міг отримати свій сирійський паспорт. Сьогодні, якщо мусульманин приймає християнство, ми повинні розуміти, що це серйозний крок. Від тебе відмовляться батьки, сім’я, твої брати, сестри та друзі. На мене кілька разів робили замах.

Який Набіл сьогодні? Як ти живеш?

Для мене сьогодні честь служити Богу. Я пастор церкви «Дім слави» в Одесі. Також я навчаю в різних школах про небезпеку ісламу. Моє життя сьогодні посвячене тільки Богу.

«Від мене усі відмовилися»: колишній мусульманин про шлях до Христа

За темою

Волинянин Михайло Жовнер про віру і релігію, бізнес без криміналу й друзів в американській та українській політиці
17:44 - Пт / 15 Жов. Люди
«Ідея «Послужи пастору» викрила серця багатьох людей, які не готові служити», – Олександр Савич
11:29 - Нд / 10 Жов. Люди, Україна
«У Луганську роздавали Біблії, як хліб», – Брія Блессінг
13:42 - Пн / 27 Вер. Люди, Україна
«Бог витягнув мене з ями, в якій я був»: як падіння змінило життя Миколи Дирди
13:55 - Сб / 25 Вер. Люди, Україна, Християнське життя
Полтавка стала прийомною мамою для 11 дітей
16:00 - Пн / 23 Сер. Люди
«Розповідаю дітям, що Бог їх любить»: християнка-поетеса Галина Левицька
15:50 - Чт / 12 Сер. Люди, Україна
«Дім затишку»: як у Дерно працює християнський будинок-інтернат (фото)
18:30 - Ср / 28 Лип. Україна
Життя не у «кайф»: історія варашанина, який позбувся наркотичної залежності
21:48 - Нд / 25 Лип. Люди, Україна
«Діти – це подарунок Божий»: донька вмовила батьків взяти малюка із дитбудинку
17:04 - Чт / 22 Лип. Україна
«Душеопікунство – це розмова трьох: душеопікуна, опікуваного і Бога», – Наталія Кулеба
12:48 - Нд / 18 Лип. Люди, Україна
«З Кенії я приїхала з новим прізвищем». Історія місіонерки Марфи Кацюби
19:30 - Пн / 14 Чер. Люди, Світ
«Церква – це не місце, де міряють довжину спідниці», – луцький пастор Роман Кравчук
17:55 - Вт / 08 Чер. Люди, Україна