Інклюзивна освіта: як допомогти соціалізуватись дітям з інвалідністю
6139fc759f76cc68

У світі 5 травня відзначали Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю. Для України питання захисту прав людей з інвалідністю сьогодні набуває ще більшого значення – через збройний конфлікт на Донбасі постійно зростає кількість людей із фізичними та психологічними травмами.

Про це пише suspilne.media.

Одним з важливих питань також залишається і можливість дітям з інвалідністю отримати повноцінну освіту.

В яких умовах зараз навчаються такі діти та чи справляються інклюзивні класи у школах з повною їхньою соціалізацією? 

Семирічній Аріні Оверчук ще при народженні поставили діагнози – олігофренія (стан затриманого або неповного розвитку психіки), енурез (нетримання сечі) та гіперактивність. Мама народила її передчасно – на восьмому місяці вагітності. Зараз Аріна навчається у першому класі загальноосвітньої школи № 281.

860e0ba3cf6ce81b
Ірина Оверчук з донькою Аріною

Усього в цій школі навчається 1252 учнів в 50-ти класах, 10 з цих класів – з інклюзивною формою навчання. Також у школі є 9 спеціалізованих класів для дітей зі зниженим зором. 56 учнів мають документ, що посвідчує статус «дитина з інвалідністю».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Агапе Україна» роздала продуктові набори людям з інвалідністю із понад 150 сімей

c6dc96a397810be5

Аріна Оверчук вже навчилася писати і читати. Мама Ірина Оверчук розповідає, що їй пропонували віддати дівчинку в спеціалізовану школу, але жінка вирішила віддати у звичайну, щоб Аріна була в рівних умовах з іншими дітьми.

«Я хотіла, щоб в дитини була в першу чергу соціалізація, – каже Ірина. – Коли дитина знаходиться у класі зі здоровими дітьми, це дві великі різниці».

Останні пів року Аріна Оверчук навчається за модифікованою програмою, це легша навчальна програма. Також дівчинка додатково займається з психологом і логопедом.

«Зараз пішли десятки, їй важко, вона не встигає, тому ми її перевели на модифіковану програму, процес покращився, і дитина стала більше розуміти що від неї хочуть», – розповідає мама Аріни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд посилив соціальний захист дітей-сиріт з інвалідністю

a5085d72effc8b28

Через свій діагноз енурез Аріна Оверчук ходить на навчання у памперсах, тому матері доводиться приходити до школи кілька разів:

«Я у школі знаходжусь пів дня, я приходжу через кожні два три уроки, забираю дитину, міняю памперс і відправляю на навчання».

Памперси Ірина отримує від держави безкоштовно, кожного місяця по 120 штук. Минулого року, каже жінка, за весь рік отримали лише 4 рази, тому що не було фінансування.

Діти в інклюзивних класах навчаються за звичайною програмою, якщо дитина не встигає, її можуть перевести на легшу програму. Також в класах є асистенти вчителів, які допомагають доглядати за дітьми, розповіла вчителька 281-ї школи Світлана Гузар.

«Є діти, які навчаються за модифікованою програмою, вони сидять в класі на своїй паралелі зі своїми однокласниками, але, наприклад у нас є хлопчик який рахує в межах 10, він в 4 класі, для нього прописана програма, яка для нього доступна», – каже Гузар.

868cc9f8c96f339d

Раз на тиждень учні займаються в сенсорній кімнаті, для укріплення м’язів, відвідують заняття логопеда та психолога, розповіла логопед школи №281 Ольга Шарабуряк.

«У нас дуже великий відсоток дітей з тяжкими порушеннями мовлення, тому ми навчаємо правильно дихати, – каже Шарабуряк. – Ми навчаємо уникнути дисграфії. Коли вони плутають букви, каша у голові і на папері».

У приватному ліцеї «Живе слово» серед 114-ти дітей навчається четверо із особливими освітніми потребами, зокрема із діагнозами синдром Дауна та розладами спектру аутизму. Супровід для дітей у ліцеї оплачують батьки, що є додатковою проблемою для них, розповіла вчителька англійської мови ліцею Яна Резнікова.

«Це певні виклики для нашої школи, як приватної школи, тому що, на жаль, держава хоч і робить впевнені кроки до впровадження інклюзивної освіти загалом в Україні, але поза увагою залишились приватні школи».

Яна зазначає, що зараз батьки тягар додаткової оплати роботи команди супроводу беруть на себе, але сподівається, що це питання вирішиться і на державному рівні.

e82ad34e702d1932

Міністерство соціальної політики затвердило соціальну послугу «Тимчасовий відпочинок» для батьків, які виховують дітей з інвалідністю. Згідно з програмою, батьки можуть брати відпустку на місяць. У цей час діти безкоштовно можуть перебувати у тренінгових центрах в селі Дорожне, Вінницького району. Там вони проживають по двоє в кімнаті, забезпечені 5-разовим харчуванням. З ними цілодобово знаходяться медсестри, а вночі обов’язково доглядальники.

Наразі програма працює тільки у Вінниці, розповіла голова громадської організації Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю Світлана Демко.

«Є дуже багато батьків, які працюють 24/ 7 і роками не сплять. 113 родин, які отримали такий відпочинок за кошти обласного бюджету, змогли розв’язувати свої питання – хто ремонт зробити, хто просто виспався за багато років чи сходив на планове оперування або реабілітацію», – каже Демко.

На її думку, програми з підтримки для людей з інвалідністю важливо впроваджувати, щоб діти та дорослі люди не потрапляли в інтернати:

«Програми що стосуються людей з інвалідністю, які будуть впроваджуватись в територіальних громадах, направлені на те, щоб підтримати родину, щоб діти не потрапляли в інтернат – для держави це дорого, а для дітей немає розвитку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Інклюзивна освіта: як допомогти соціалізуватись дітям з інвалідністю

За темою

Українські протестанти планують на міжнародних заходах поширювати правду про війну в Україні
15:18 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Події, Україна, Християнське життя
Волонтери закликають українців віддавати книжки на благодійність
13:20 - Пт / 22 Бер. Благодійність, Книги, Україна
Новим головою Всеукраїнської Ради Церков став президент УБТ Григорій Комендант
18:05 - Пт / 08 Бер. Події, Україна, Християнське життя
Школа під назвою «Живий» розпочинає online курс
12:54 - Чт / 29 Лют. Здоров'я, Освіта, Події, Україна
Рада Церков закликала до Загальнонаціональної молитви і посту
12:47 - Ср / 21 Лют. Події, Україна, Християнське життя
На війні загинув 22-річний Герой з Волині Вадим Прокопчук, який служив у штурмовій бригаді
13:02 - Пт / 16 Лют. Війна в Україні, Події, Україна
Вивчення Біблії, яке об’єднує: На Івано-Франківщині відбувся четвертий «Mark Camp»
12:52 - Ср / 14 Лют. Події, Україна, Християнське життя
Організація нової церкви у Києві
16:40 - Ср / 31 Січ. Події, Україна, Християнське життя, Церква України
У Києві відбувся форум капеланів ВСЦ ЄХБ
17:42 - Ср / 24 Січ. Війна в Україні, Події, Україна
«Возз’єднання сімей і народження дітей у пріоритеті»: у Києві відбувся сімейний Форум
18:02 - Пн / 15 Січ. Події, Сімейні цінності, Україна, Християнські цінності
У Збаражі Перший молитовний сніданок зібрав більше 150 учасників
17:23 - Пн / 15 Січ. Благодійність, Події, Україна, Християнські цінності
Заява ВРЦіРО щодо чергової терористичної атаки Росії проти України
18:26 - Пт / 29 Гру. Війна в Україні, Події, Україна