4 способи, як любити тих, кого підкосила втрата близької людини
4gore2

Багато хто з нас переживав у своєму житті втрату коханої або ж близької, рідної нам людини. Чи пам’ятаєте ви свій стан у той час? Чи знаходили ви підтримку в людей, що вас оточували?

Навколо нас і сьогодні є багато людей, які вражені скорботою через смерть близької людини. Чи маємо ми потрібні слова для втіхи? Чи знаємо, як любити їх, щоб потішити їх у цей складний період? Є 4 способи-нагадування, як церква має любити тих, кого підкосила втрата, пише портал ieshua.org з посиланням на thegospelcoalition.org.

За кілька днів до похорону чоловіка я попросила одного друга відвезти мене і моїх чотирьох дітей на кладовище. Смерть Роба стала трагічною несподіванкою. Поки я на дотик шукала захист в темряві гострого горя, я для себе визначила, як пережити процес його похорону. Я приходила на кладовище до того місця, де він повинен був бути похований. Я сиділа на богослужіннях. Я навіть ходила по будинку в своїх нових туфлях, щоб переконатися, що зможу ходити в них, не спотикаючись.

Коли машина під’їхала до входу на цвинтар, я попросила друга заглушити двигун. Я мимоволі згадала ті випадки, коли ми проїжджали всією сім’єю цією дорогою, щоб провести суботу в походах по горах. Я навіть не думала про це кладовище на пагорбі. Ми сиділи в тиші, дивлячись через ворота на тихе зелене поле перед нами. Воно було невимовно красиве, таке безтурботне, ідеальне місце відпочинку для мого коханого. Я глибоко вдихнула, на видиху моє тіло розслабилося, на мить я закрила очі. Коли двигун знову ожив і машина рушила вперед, я подумала про себе: «Мені добре тут. У крайньому випадку, тут мене не чекають сюрпризи».

За останні півтора року я багато разів шкодувала про те, що не була підготовлена ​​і попереджена перед зустріччю зі своїм горем. Однак горе – це не те ж саме, що спланувати поїздку, адже не можна заздалегідь скласти карту свого маршруту. Замість цього шлях печалі химерно перетинає ваші шляхи, формуючи перед вами новий ландшафт. Горе дуже непередбачуване.

Подібні сюрпризи часто створюють особливо руйнівний вплив на духовне життя християн. Ми знаємо з Євангелії про те, що брати свій хрест – означає слідувати за Христом в стражданні. Ми заявили про свою готовність розділити Його смерть, щоб ми могли насолоджуватися повнотою Його життя.

Клайв Стейплз Льюїс у своїй книзі «Досліджуючи скорботу» писав: «Нам були обіцяні страждання. Вони є частиною програми. Нам навіть сказали: «Блаженні засмучені», і я прийняв це. У мене немає нічого, чого б я не міг очікувати. Звичайно, інша справа, коли щось трапляється з нами самими, а не з іншими людьми, і в реальності, а не в уяві».

Незалежно від цього знання, коли приходить смерть і вас охоплює скорбота, більшість з нас дивується. Якщо у вас є хоч якесь служіння в церкві, ви регулярно зустрічаєтеся з людьми, які переживають нищівну природу втрати. Крім заклику «приймати все з радістю» (Якова 1: 2), як ми можемо допомогти тим, чиє життя відзначене болючим випробуванням горем?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як загибель 14-річної дівчинки від урагану наблизила її сім’ю до Бога

Ваша громада може знайти гідну взаємодію з тими, хто в скорботі, супроводжуючи їх в долині сліз. Розглянемо чотири способи:

4gore1

1. Усвідомте, що горе сильно ранить

Втратити кохану людину – значить випробувати на собі прокляття приголомшливих масштабів. Смерть і горе зіштовхують нас віч-на-віч з нашою слабкістю, нашою безпорадністю, нашим походженням як дітей Адама і Єви. Подібно до наших древніх предків, які стояли на краю Едему, ми стоїмо на цвинтарі і оплакуємо минуле. «Ти порох, і до пороху вернешся» (Буття 3:19).

У могилі не можна виправити минулі помилки. Навіть слова любові тепер падають у вуха, які не почують. Незворотність смерті заподіює пекучий біль. Ми застигаємо в потрясінні так само, як Адам і Єва, які дивилися на охоронців-херувимів і полум’яний меч. Ми ніколи не могли уявити, що біль розлуки може поранити так сильно.

Служіння тим, хто стражадає, виражається в тому, щоб запропонувати їм щиру розраду, усвідомлюючи, наскільки глибоко прокляття врізається в наше життя. Ми живемо в реальності воскресіння, але наші тіла страждають, піддаючись процесу тління, нещастям і смерті, що сіє хаос. Цей світ може бути нелегким місцем для життя (Римлян 8: 1-23). Ми виявляємо милосердя тим, хто сумує, коли сумуємо поруч з ними, коли приймаємо біль їхньої втрати і дозволяємо їм сумувати стільки, скільки потрібно.

2. Погодьтеся, що горе триває довго

Мене завжди вражають некрологи літніх жінок, у яких згадуються діти, які померли в дитинстві. Не знаю, чому мене це дивує; я знаю, що горе триває все життя. Скільки б часу не минуло з тих пір, як остання жменя землі впала на могилу, горе залишається надовго. Навіть якщо у вас є інші діти. Навіть якщо ви знову вийдете заміж. Навіть коли ваша втрата обросте новим життям. В горі згадується любов і життя, яких уже не повернути.

Ми часто дивуємося тому, що горе триває занадто довго, і помилково приписуємо невщухаючу печаль нестачі віри. Ісус обіцяє віруючим життя у всій його повноті; як печаль може бути його частиною? Але якщо прокляття зберігається до дня викуплення, ми можемо бути впевнені, що і горе нікуди не зникло.

Апостол Павло пише в 1 Коринтян 15:26, що останнім ворогом, який буде переможений, виявиться смерть. Відповідно до цього порядку речей, нашим громадам, можливо, доведеться скорегувати деякі зі своїх очікувань. Наше служіння тим, хто в скорботі, не може бути сезонним, але довічним, і це не програма для «посвячених», а загальноцерковне служіння. Коли ви підтримуєте безутішного в своїй церкві, налаштовуйтесь на те, що вам потрібно буде це робити як завгодно довго. Все життя може піти на те, щоб відновитися після втрати.

plachuschaya-devushka-shablon-mema

3. Визнайте, що знайти друзів складно

Коли ви втратили кохану людину, запіканки і заморожені страви з’являються стопками. Але як буває важко знайти хороших і надійних друзів. Люди говорять загальними фразами або мовчать, або, що ще гірше, критикують; і люди,  які в скорботі, на своє неприємне здивування виявляють, наскільки самотнім може бути горе. Йов, цей сильний зразок праведних страждань, називає своїх товаришів, Еліфаза, Біддада і Цофара «жалюгідними утішителями» (“даремними розрадниками” в перекладі Огієнка, –ред.) (Йов 16: 2), і раніше я з цим погоджувалася. Їхня втіха була схожою на ляпас, коли вони спонукали Йова розповісти всю правду про його гріхи, після того, як його життя перетворилося на руїни.

Кому потрібні такі друзі? Я так думала до мого вдівства. Потім я зрозуміла: мені потрібні. Мені не треба була досконалість. Мені просто потрібні були віддані, старанні друзі.

Горе болісно змінює стосунки; ми називаємо ці зміни «вторинними втратами». Важко бути другом і підтримкою для скорботного, особливо в довгостроковій перспективі. Багато людей виявляють, що у них немає ні стійкості, ні інтересу для виконання такого роду завдання. Церква часто хороша в реагуванні на надзвичайні ситуації: ешелони з їжею, молитовні ланцюжки і спеціальні групи підтримки. Тим не менше, ми часто противимося тому, щоб дружити зі скорботними людьми протягом багатьох років після їх втрати.

Хоча друзі Йова не були винагороджені за свою жалісливу мову, в одному вони вчинили правильно: вони залишалися поруч з ним. Служачи скорботним людям у ваших зібраннях, візьміть на себе зобов’язання дружити з любов’ю, нехай і недосконало. Як і друзі Йова, ви виявитеся в чомусь неправі. Можливо, вам не раз доведеться прикусити собі язика. Однак, у міру вашого зближення один з одним, добрі наміри вашої церкви будуть проявлятися виразніше. Говорячи правильні речі, ви будете виявляти менше занепокоєння. Постійна присутність вашої громади стане приємним сюрпризом для тих, хто виявить, що після смерті близької людини стосунки з колишніми друзями зазвичай сходять нанівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самогубства та небезпечні групи: як запобігти та чи варто контролювати соцмережі підлітка

4. Поклоняйтеся Ісусу разом

Горе зачіпає серцевину нашої людської вразливості. Чи слідували ми вірно за Ісусом протягом багатьох років, чи лише недавно довірилися Йому, горе розкриває темряву цього світу і може похитнути основу навіть найтвердішої віри. Іноді ми у гніві погрожуємо кулаками Богу; іноді ми відчуваємо тільки Його мовчання. Для багатьох втрата стала найболючішим сюрпризом.

Я часто чую таку фразу: «скорботні люди чіпляються за розп’ятого Христа». Коли горе цьому житті загрожує загибеллю, Його воскресіння вселяє надію. Однак, можливо, смерть Ісуса навіть сильніше нагадує нам про Його глибоке розуміння і присутність з нами в стражданнях. Скорботні люди бачать свої печалі, коли дивляться на хрест.

Підтримуючи скорботних людей у ​​вашій громаді, разом поклоняйтеся Ісусові. Спрямуйте їх погляд не тільки на порожню гробницю, але і на рубці від цвяхів на Його руках. Як друзі по дорозі в Еммаус, разом сумуйте і прославляйте. Горе глибоко ранить і довго триває. Воно може змусити нас почувати себе ізольованими від Бога і наших спільнот. Але горе також може стати кайданами, що об’єднують нас один з одним і міцніше зв’язують з Євангелієм. І коли ваша церква разом переживає скорботу, дивлячись на розп’ятого Ісуса, вас вже ніщо не зможе збити з пантелику.

За темою

У прокат виходить новий фільм від творців «Революція Ісуса» та «Я можу тільки уявити»
17:52 - Пт / 16 Лют. Світ, Фільми, Християнські цінності, Церква
У 2023 році християнство досягло нового рубежу, перевищивши 2,6 мільярда віруючих
13:46 - Ср / 10 Січ. Світ, Християнське життя, Церква
31 жовтня — день початку Реформації в Європі
16:28 - Вт / 31 Жов. Історія, Свята, Християнські цінності, Церква
Songbook.app: шлях до вирішення проблеми цифрового піратства у християнському середовищі
15:39 - Чт / 12 Жов. Музика, Україна, Церква
На окупованих територіях України влада конфіскувала сьому будівлю церков ЄХБ
19:05 - Вт / 26 Вер. Події, Україна, Церква
Ірпінська біблійна церква відсвяткувала 26-ту річницю
17:06 - Вт / 30 Тра. Події, Християнське життя, Церква
Вознесіння Господнє об’єднує вірян різних конфесій
17:37 - Чт / 18 Тра. Свята, Церква
У Луцьку оберуть нове керівництво Церкви Християн Віри Євангельської
13:09 - Чт / 18 Тра. Україна, Християнське життя, Церква
«Чим ми можемо вам допомогти?» – китайська християнська спільнота у Польщі підтримує Україну
18:20 - Ср / 05 Кві. Події, Християнське життя, Церква
Пастор та волонтери з Рівненської області відбудували зруйноване поселення на Херсонщині
18:18 - Пн / 27 Бер. Благодійність, Люди, Церква
Місія «Христос є відповідь» запрошує церкви та місії до Пасхального флешмобу
12:41 - Пн / 27 Бер. Події, Свята, Церква
Заспокоїти людей та вказати їм шлях до Бога: У Дніпрі відбувся вечір духовної музики
13:16 - Пн / 06 Бер. Музика, Події, Церква