Біблія встановила болгарську мову: відбудеться святкування річниці національного перекладу Святого Письма
in-bulgaria-adventists-trigger-anniversary-commemoration-of-the-bible1-768×384

Члени церкви й керівники підтримують ініціативу святкування 150-річчя болгарського перекладу Святого Письма.

Про це пише logosinfo.org.

У 2021 році виповнюється 150 років сучасному перекладу Біблії на болгарську мову, так званій Константинопольській Біблії.

Адвентистське служіння ASi (Adventist Laymen’s Services and Industries) в Болгарії та Національний літературний музей нещодавно організували серію заходів в ознаменування цієї річниці.

Дві виставки, одна велика й одна маленька, представляють історію сучасного перекладу Біблії, з колекцією рідкісних старовинних видань, включаючи оригінальне друковане видання 1871 року, і багатим набором експонатів, деякі з яких демонструються вперше.

Виставка відтворює динамічні часи минулого, коли болгари висловлювали своє прагнення до утворення, процвітання та свободи в загальнонаціональному прагненні відкритися світові.

Адвентистські лідери повідомили, що виставки відправляться в турне і відвідають 35 болгарських міст, щоб показати важливість Біблії як для минулого, так і для справжнього країни.

Одна виставлена Біблія, точна копія Константинопольської Біблії у твердій палітурці, була надрукована з фототипу без змін. Обкладинка прикрашена оригінальними орнаментами видання 1871 року, відтвореними із застосуванням сучасних технологій обробки й друку.

Команда вчених Центру Славовізантійскіх досліджень імені професора Івана Дуйчева Софійського університету Св. Климента Охридського опублікувала пояснювальну, історико-аналітичну книгу, яка супроводжує переклад Біблії, має назву «150 років Константинополю».

ASi Болгарії спонсорувала виробництво спеціального документального фільму під назвою «Таємниця ящика», в якому представлені дискусії двох команд на тему Константинопольської Біблії й значущості Святого Письма для життя людей.

Частиною виставки є популярні серед молоді квести, що дозволяють любителям пригод відкрити для себе секрети й скарби цієї стародавньої Книги. Гравцям пропонується знаходити підказки, вирішувати головоломки та виконувати завдання для досягнення певних цілей.

І президент Болгарії Румен Радев, і міністр культури Веліслав Мінеко направили спеціальні послання з нагоди ювілею.

ASi Болгарії вирішило використовувати унікальний літературний збірник «Біблія і Як з’явилася Біблія», як місіонерську книгу року для поширення серед громадськості. Уже надруковано та розповсюджено 50 тисяч комплектів, і організатори очікують, що другий тираж складе 30 000 примірників.

Двічі у своїй історії становлення Болгарії як нації було пов’язано з Біблією. По-перше, болгари отримали свій алфавіт в IX столітті нашої ери, що в кінцевому підсумку дозволило їм читати Писання своєю мовою. Потім, після звільнення країни від османського панування в другій половині XIX століття, країна отримала перший сучасний переклад Біблії як єднальний чинник. Під час османського панування Болгарія була роздроблена на райони, кожен з яких мав свій діалект. Болгарське видання Біблії відіграло життєво важливу роль в кодифікації болгарської літературної мови.

Підставу для повного видання Святого Письма в Болгарії заклали американські місіонери Альберт Лонг і Еліас Ріггс. Як перекладачі й редактори Біблії були залучені письменники Хрістодул Костович Січан-Ніколов і видавець Петко Славейков. 

«Константинопольська Біблія вирішила мовну суперечку в Болгарії та встановила болгарську літературну мову, – писав поет Іван Вазов.

Якщо нам вдасться соціалізувати цей проєкт, буде більше болгар, які будуть знати, що основою їх культурної самосвідомості, їх самобутності є Константинопольська Біблія. Неважливо, яка у них релігія. Це книга, яка відкрила духовні горизонти болгарського народу».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

csm_The_phototype_edition_of_the_Constantinople_Bible_cbc59f6248

За темою

Українські протестанти планують на міжнародних заходах поширювати правду про війну в Україні
15:18 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Події, Україна, Християнське життя
За гуманітарну роботу з евакуації українських інвалідів було нагороджено інвалідів з Австрії
13:41 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Люди, Події, Світ
Форум «Благовістя в умовах війни» став майданчиком для комунікації та мережування християн на ниві Божій
16:08 - Пн / 18 Бер. Події, Християнське життя, Християнські цінності
Новим головою Всеукраїнської Ради Церков став президент УБТ Григорій Комендант
18:05 - Пт / 08 Бер. Події, Україна, Християнське життя
Хто має навушники чути, нехай почує. Як аудіобіблії допомагають християнам ефективно вивчати Слово
15:43 - Пт / 08 Бер. Біблія, Світ
Британська бібліотека вперше здійснює спільний проєкт з Адвентистською церквою в Україні
12:50 - Вт / 05 Бер. Люди, Події, Світ
Школа під назвою «Живий» розпочинає online курс
12:54 - Чт / 29 Лют. Здоров'я, Освіта, Події, Україна
Комітет жіночого служіння ВСЦ ЄХБ оголошує Всеукраїнський день молитви сестер 2024
17:46 - Ср / 28 Лют. Події, Християнське життя, Церква України
Рада Церков закликала до Загальнонаціональної молитви і посту
12:47 - Ср / 21 Лют. Події, Україна, Християнське життя
У прокат виходить новий фільм від творців «Революція Ісуса» та «Я можу тільки уявити»
17:52 - Пт / 16 Лют. Світ, Фільми, Християнські цінності, Церква
На війні загинув 22-річний Герой з Волині Вадим Прокопчук, який служив у штурмовій бригаді
13:02 - Пт / 16 Лют. Війна в Україні, Події, Україна
Вивчення Біблії, яке об’єднує: На Івано-Франківщині відбувся четвертий «Mark Camp»
12:52 - Ср / 14 Лют. Події, Україна, Християнське життя