Гріб Господній: цікаві факти, які знають далеко не всі
12
Фото ілюстративне

Про поховання Господа Ісуса нам відомо більше, ніж про поховання будь-якої іншої особи древньої історії. Більше, ніж про поховання будь-якої особи із Старого Заповіту, будь-якого вавилонського царя чи єгипетського фараона.

Ми знаємо, хто зняв Його Тіло з хреста; ми знаємо, як Його обвивали полотном із пахощами; ми знаємо саму гробницю, куди Його поклали, і ім’я її власника – Йосипа з міста, відомого під назвою Ариматея.

Ми навіть знаємо, що гробниця була розташована в саду біля місця, де Він був розп’ятий, за міськими стінами. У нас є чотири розповіді про поховання нашого Господа, і всі вони вражаюче узгоджуються між собою. Сайт Biblical Facts підготував цікаві факти про гробницю Христа, які, можливо, ти дізнаєшся вперше.

* * *

Не тільки у багатих, але й у трохи заможніших євреїв були власні гробниці, які, швидше всього, були придбані і готувалися задовго до того, як в них виникала необхідність, а також розглядалися як приватна власність.

1584096325_bibliya-fakty

 

Кладовища і ділянки для поховання в ту епоху практично завжди знаходилися в приватному володінні і передавалися у спадок. Але Йосип віддав її для розп’ятого Ісуса Христа, хоча вони й не були родичами. Це був справді дуже благородний вчинок.

* * *

Часто перед входом в «гробницю» всередині «печери» був «дворик» площею близько 3 кв. метрів, де зазвичай укладали тіло на ношах, і ті, хто приносив його, збиралися там, щоб віддати останню шану покійному.

* * *

За римським звичаєм жертва розп’яття залишалася на хресті на розтерзання звірам і птахам, після чого тіло скидали з Голгофи в яму для страчених. За єврейським звичаєм, безсумнівно, страченим належало поховання. Такий був єврейський закон. Але історик Йосип Флавій запевняє нас, що навіть самі євреї часом порушували закон про поховання. У «Юдейській війні» він пише: «У своєму богопротивленні вони зайшли так далеко, що кидали тіла своїх мерців без поховання, хоча раніше євреї так піклувалися про мертвих, що знімали з хреста страчених, щоб до заходу сонця віддати їх землі».

Родичі могли отримувати дозвіл на поховання страченого. Однак такого дозволу не отримали ні родичі Христа, ні апостоли.

Розп’ятого Ісуса Христа зняли з хреста за клопотанням Йосипа з Ариматеї.

А коли настав вечір, то прийшов муж багатий із Ариматеї, на ім’я Йосип, що й сам був навчався в Ісуса.
Він прийшов до Пилата й просив тіла Ісусового. Пилат ізвелів тоді видати (Мат. 27: 57-58).

* * *

Гробниця Йосипа з Ариматеї в пасхальний ранок дійсно привернула велику увагу євангелістів. Всі, окрім Марка, пишуть про нову гробницю. Сама могила була печерою, висіченою в скелі, і в ній раніше не лежало жодного іншого тіла.

* * *

Камінь, яким закривали вхід до гробниці, мав форму диска близько трьох футів в діаметрі; його котили на місце по виритій канавці (жолобі), і щоб зрушити його, потрібно було докласти величезних зусиль.

* * *

Камінь, який закривав вхід до гробу, євреї називали “голел”. Цей камінь використовувався для захисту як від людей, так і від звірів. Через його розміри зрушити камінь могли лише кілька людей відразу.

1584095927_grobnica-gospoda-2

Оскільки камінь перед гробницею Ісуса мав запобігти викраденню Його тіла, він, ймовірно, був ще більшим, ніж зазвичай. Безсумнівно, кам’яний диск був великим і, очевидно, надзвичайно важким, і це особливо підкреслювали новозавітні автори Марк та Петро.

* * *

Згідно зі звичаєм, до гробниці підкочували величезний камінь (голел), щоб закрити вхід всередину, а для його підтримки іноді притуляли до нього трошки менший камінь, так званий «дофег». Саме там, де торкалися ці два камені, і ставили печатку, щоб був помітний їх найменший зсув із початкового місця.

1584095411_105

І вони відійшли, і, запечатавши каменя, біля гробу сторожу поставили Мат. 25:66

Так само, як згадується у Даниїла 6:17, камінь у гробниці Христа був опечатаний за допомогою шнура, натягнутого через камінь і опечатаного на обох кінцях. Поважні мужі зробили все, щоб запобігти викраденню Тіла і воскресіння.

Мідл Темпл, професор цивільного права в Кембриджському університеті, пише, що на юридичне значення римської печатки вказує те, що вона «вважалася способом підтвердження достовірності». Пошкодження ж печатки розглядалося як злочин. Той, хто б спробував відвалити камінь від входу до гробу, викликав би на себе весь гнів римських законів.

1584098143_hram-boga-rimskie-voyny

Варта повинна була попередити підступність учнів, а печатка – запобігти змові сторожі. Схожу процедуру знаходимо в книзі Даниїла (6:17):

І принесений був один камінь, і був покладений на отвір ями, а цар запечатав її своєю печаткою та печаткою своїх вельмож, що не буде змінена Даниїлова справа.

* * *

І великий ось ставсь землетрус, бо зійшов із неба Ангол Господній, і, приступивши, відвалив від гробу каменя, та й сів на ньому. Його ж постать була, як та блискавка, а шати його були білі, як сніг. І від страху перед ним затряслася сторожа, та й стала, як мертва. … Коли ж вони йшли, ось дехто зо сторожі до міста прийшли та й первосвященикам розповіли все, що сталось (Мат. 28: 2-4, 11)

* * *

За сон на посту сторожі загрожувало суворе покарання, навіть якщо вони охороняли тіла розп’ятих злочинців.

* * *

Воїни Римської імперії зобов’язувалися дати присягу – римська печатка на камені перед гробницею Йосипа була для них священніша, ніж вся філософія Ізраїлю.

Дослідники пишуть про нелегке становище, в яке потрапила сторожа, поставлена ​​у гробниці, після воскресіння Христа. Камінь був відвалений, печатка зламана, і ці солдати вже могли готуватися до суду військового трибуналу. «Воїни не могли сказати, що заснули, бо за сон на посту неухильним вироком була смертна кара». У воїнів не залишалося іншого виходу, як покластися на заступництво священиків і взяти хабар, пустивши неправдиві чутки.

1584097352_rim-bibliya-2

Не всім відомо, але місце, де Ісуса розіп’яли, а потім поховали, до цього часу викликає суперечки. Євангелії лише опосередковано вказують на місцезнаходження гробниці Христа. Зараз дослідники найбільше схиляються до двох варіантів версій. Згідно з першою – найпоширенішою, – могила Христа знаходиться в Храмі Гробу Господнього. Прихильники другої версії вказують на “Садову Могилу”.

Насправді багато речей підтверджують, що справжнє місце поховання Ісуса Христа знаходиться в Садовій гробниці. Якщо вважати, що в розповідях євангелістів немає жодних фактологічних помилок, то це місце дійсно відповідає біблійним описам.

Садова могила знаходиться по сусідству з невеликою скелею Голгофою (“лобне місце”), тобто місцем розп’яття Ісуса, і це відповідає Біблії. Вона знаходиться прямо через дорогу від Голгофи.

На тім місці, де Він був розп’ятий, знаходився сад, а в саду новий гріб, що в ньому ніколи ніхто не лежав (Івана 19:41).

***

У скелі була виявлена ​​гробниця з жолобом біля входу, по якому перекочували камінь, що закриває вхід.

У євангеліста Івана сказано, що могила Христа знаходилася в саду. Сама гробниця знаходиться в саду і має висічений у камені величезний резервуар на близько 900 тисяч літрів, який міг використовуватися для зрошення стародавнього саду. Поруч з резервуаром були знайдені олійні чавила і винні преси, що відносяться до I ст. н.е.

Комплекс Садової гробниці включає Голгофу, Садову гробницю, резервуар, винний прес і сад, де можна відпочити в тіні дерев.

На дверях цієї гробниці знаходиться знак, на якому написано: «Його немає тут, бо Він воскрес».

За темою

Макс Лукадо закликав відкрити для себе мир та стійкість, які містяться в історії Різдва
17:52 - Пн / 27 Лис. Історія, Події, Свята, Християнські цінності
31 жовтня — день початку Реформації в Європі
16:28 - Вт / 31 Жов. Історія, Свята, Християнські цінності, Церква
Жінка завдяки цитаті з Біблії випадково знайшла собі чоловіка: мила історія про «випадок долі»
18:03 - Пт / 17 Лют. Історія, Люди
10 найкращих відкриттів біблійної археології 2022 року
16:40 - Пн / 23 Січ. Біблія, Історія
«Таблетка» від ностальгії за дешевою радянською ковбасою: «Правда PRO» відновила зйомки фільму про переслідування християн у СРСР
17:56 - Вт / 08 Лис. Історія, Фільми, Християнське життя
В Україні стартував новий україномовний проект з християнської апологетики «Розумна Віра»
13:55 - Пн / 11 Лип. Історія, Події
Об’єднаний календар. Через 105 років у баптистів є можливість знову жити за одним календарем
12:35 - Пн / 27 Чер. Історія, Свята, Християнське життя
У Туреччині виявили підземне місто, де перші християни рятувалися від римських переслідувань
10:40 - Сб / 21 Тра. Історія, Світ
В Ізраїлі знайшли найдавніший текст з іменем Бога
12:26 - Сб / 26 Бер. Історія, Світ
Давньоєврейська печатка допомогла знайти скарбниці Першого Храму
12:48 - Пт / 07 Січ. Історія
В Ізраїлі знайшли перстень із зображенням «доброго пастиря»
16:34 - Чт / 23 Гру. Історія
У рідному селищі Марії Магдалини відкопали синагогу часів Другого Храму
11:14 - Вт / 14 Гру. Історія