Історичні корені Дня святого Валентина
777TZ6O8-unsplash-951×609

День святого Валентина щороку на­буває в Україні дедалі більшої популяр­ності. Звідки ж пішло це свято? Довідаймося з історії! 

Про це пише poklik.media.

Історично корені цього свята сяга­ють ще передхристиянського періо­ду, а саме двох найбільш аморальних язичницьких свят. Перше – Lupercalia (луперкалія), запозичене у стародавніх римлян свято на честь Лаприкуса, бога достатку і землеробства, захисника стад і урожаїв, могутнього мисливця, особливо на вовків. Воно ще знане як фестиваль статевої вседозволеності, який відзначали в середині лютого.

Lupercalia

Друге –  свято, присвячене богині любовної лихоманки, жінок і одружен­ня Juno Februata (лат. febris (фебріс) – «лихоманка»). Під час фестивалів на її честь, які відзначали у всьому Римі, був звичай: у коробку класти маленькі клаптики папірусу, на кожному з яких було написане ім’я молодої дівчини. Хлопці ж із закритими очима витяга­ли клаптик – так утворювалися пари, що брали участь у статевих ігрищах на цьому ж святі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Стосунки, в центрі яких – Бог»: запустили християнський додаток для знайомств

Звісно ж, із прийняттям християнства Церква намагалася боротися з цими традиціями, проте це було не так легко. Тоді вирішили на цей день призначи­ти інше, але вже християнське свято. Папа Геласій перейменував фестиваль Juno Februata на свято очищення Діви Марії (потім дата святкування була пе­ренесена з 14 лютого на 2), зараз воно знане у нас як Стрітення Господнє. Од­нак це майже нічого не змінило. Тоді в 496 році той самий папа переніс це язичницьке свято з 15 лютого на 14 і спробував ввести інші звичаї відзна­чення, трохи його «християнізувати». Тепер, замість покладення імен дівчат, у коробку клали імена святих, і потім їх тягнули як хлопці, так і дівчата. Після цього кожен мав обов’язок цілий рік наслідувати життя того святого, якого він витягнув.

Легенда про єпископа Валентина, який нібито загинув 14 лютого через те, що проти волі імператора вінчав солдатів із їхніми коханими, з ‘явилася значно пізніше, аж у 1493 році в Нюрн­берзьких хроніках. Проте це передання зовсім непідтверджене та невизнане Вселенською Церквою. Мабуть, тому 14 лютого ні в Східній, ні в Західній Церк­ві не згадується пам’ять святого з ім’ям Валентин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 речей у 2020 році, за які ми маємо бути вдячні

Screenshot-2021-02-12-at-15.36.42-951×580

Східна Церква у своїх бого­служіннях згадує про трьох подвиж­ників з ім’ям Валентин, які мученицьки закінчили своє життя у III столітті. Пам’ять кожного з них зокрема Церк­ва відзначає 12 серпня, 19 липня і 7 травня. Щодо Західної традиції, на яку посилаються шанувальники цьо­го святого, то, за «Новою католицькою енциклопедією», Західна Церква знає принаймні двох святих Валентинів, які були обезглавлені в часі переслі­дування Християнства в один день: 14 лютого 270 року. Один був римським священником, інший – єпископом Терні, поселення, розташованого за 60 миль від Риму. Але, читаючи офіційне житіє цих святих, ми не зустрічаємо практично нічого поді­бного з тим, що звикли чути про свято­го Валентина.

Screenshot-2021-02-12-at-15.36.54-951×600

Звісно, це не означає, що від свята по­трібно відмовитися. Святкувати день святого Валентина – не гріх. Але все за­лежить від того, як проводити цей день. Якщо присвячувати його своїм коханим і дарувати їм знаки уваги – це ж чудово, але, якщо все зводити до інстинкту чи статевості, – то варто задуматися, хто від цього виграє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За темою

Українські протестанти планують на міжнародних заходах поширювати правду про війну в Україні
15:18 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Події, Україна, Християнське життя
Волонтери закликають українців віддавати книжки на благодійність
13:20 - Пт / 22 Бер. Благодійність, Книги, Україна
Новим головою Всеукраїнської Ради Церков став президент УБТ Григорій Комендант
18:05 - Пт / 08 Бер. Події, Україна, Християнське життя
Школа під назвою «Живий» розпочинає online курс
12:54 - Чт / 29 Лют. Здоров'я, Освіта, Події, Україна
Рада Церков закликала до Загальнонаціональної молитви і посту
12:47 - Ср / 21 Лют. Події, Україна, Християнське життя
На війні загинув 22-річний Герой з Волині Вадим Прокопчук, який служив у штурмовій бригаді
13:02 - Пт / 16 Лют. Війна в Україні, Події, Україна
Вивчення Біблії, яке об’єднує: На Івано-Франківщині відбувся четвертий «Mark Camp»
12:52 - Ср / 14 Лют. Події, Україна, Християнське життя
Церква «Христос є відповідь» у місті Рівне відсвяткувала День народження
15:46 - Чт / 08 Лют. Події, Свята, Християнське життя, Церква України
Організація нової церкви у Києві
16:40 - Ср / 31 Січ. Події, Україна, Християнське життя, Церква України
У Києві відбувся форум капеланів ВСЦ ЄХБ
17:42 - Ср / 24 Січ. Війна в Україні, Події, Україна
«Возз’єднання сімей і народження дітей у пріоритеті»: у Києві відбувся сімейний Форум
18:02 - Пн / 15 Січ. Події, Сімейні цінності, Україна, Християнські цінності
У Збаражі Перший молитовний сніданок зібрав більше 150 учасників
17:23 - Пн / 15 Січ. Благодійність, Події, Україна, Християнські цінності