Сварки батьків: як вони негативно впливають на дітей
fighting

Для того, щоб почуватися захищеною, дитина потребує тісного зв’язку з батьками. Але їй також важливо знати, що між ними встановлені теплі, дружні стосунки. Коли вони сваряться, вона не почувається в безпеці. Це завжди призводить до серйозних проблем.

Про це пише childdevelop.com.ua.

Занепокоєння та страх

Коли дитина бачить прояви домашнього насильства з боку батька або матері, вона стає вразливою, втрачає почуття захищеності. Вона не впевнена, що батьки зможуть її захистити, подбати про неї, тому що бачить їх ставлення один до одного. У результаті навколишній світ здається дитині загрозливим і небезпечним. Вона відчуває занепокоєння, впадає в депресію. Це призводить до зниження самооцінки й появи страхів, які будуть переслідувати її в дорослому житті. Виявляючи насильство, батьки не приділяють уваги дитині, хоча це їй украй необхідно. Тому в моменти, коли малюк буде потребувати допомоги, він навряд звернеться до батьків.

Провина й сором

Багато дітей не розуміють, чому батьки сваряться, і думають, що це відбувається з їх вини. Наприклад, якщо малюк погано поводився протягом дня, не прибрав у кімнаті або не з’їв за обідом усе, що було в тарілці, а ввечері між батьками відбулася сварка, він може почати звинувачувати себе. Батьківські сварки викликають у нього почуття провини, сорому або злості на самого себе. У майбутньому така дитина не зможе захиститися, тому що підсвідомо вона завжди почувається винною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як запобігти сімейній сварці: 5 фраз і 3 способи

Емоційні проблеми

Діти переймають моделі поведінки в батьків, спостерігаючи за ними й беручи з них приклад. Це стосується і способів вирішення конфліктів. Дитина може навчитися розв’язувати проблеми за допомогою істерик, бійок або суперечок, тому що саме так чинять її батьки. Стаючи свідком домашнього насильства й відчуваючи від цього стрес, вона може зробити висновок, що проявляти емоції небезпечно, що вони призводять до конфліктів з близькими людьми. Через це дитина починає пригнічувати свої емоції, стає замкнутою, емоційно стриманою, уникає контактів з тими, хто її оточує.

Проблеми з довірою

Батьки, які часто сваряться, дають зрозуміти дитині, що близькість може приносити страждання. Хоча в інших випадках дитина бачить, що батьки люблять один одного, картини сімейних сварок засмучують її. У результаті вона може втратити довіру до людей зі свого оточення, почати уникати близьких стосунків, щоб не завдати собі болю. Дитина виростає з переконанням, що близькі стосунки завжди призводять до сварок і насильства. Вона також може вступати у взаємини, але розривати їх, коли вони стають близькими.

Про важливість здорового спілкування

Як стверджують психологи, дитині завдають шкоди не розбіжності між батьками, а те, як вони вирішують ці розбіжності в присутності дитини. Батьки, які вміють контролювати свої емоції, спокійно обговорюють проблеми, не вдаючись до насильства, дають дитині приклад здорових взаємин. Якщо ви з чоловіком не можете впоратися з емоціями, а ваші розбіжності завжди закінчуються сварками чи й бійками, зверніться до сімейного психолога. Він допоможе знайти більш здорові способи спілкуватися один з одним і вирішувати конфлікти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За темою

«Возз’єднання сімей і народження дітей у пріоритеті»: у Києві відбувся сімейний Форум
18:02 - Пн / 15 Січ. Події, Сімейні цінності, Україна, Християнські цінності
Проект Movieguide вибрав 10 найкращих фільмів року, заснованих на вірі
16:34 - Пн / 11 Гру. Світ, Сімейні цінності, Фільми, Християнські цінності
Найбільший Саміт на захист життя і сім’ї за час великої війни відбувся у Києві
18:05 - Вт / 13 Чер. Люди, Події, Сімейні цінності, Християнські цінності
Найкращі друзі назавжди: мам з донечками запрошують на одноденний ретріт
19:00 - Пн / 05 Чер. Люди, Події, Сімейні цінності
Як підтримати сім’ї в Україні обговорювали на обласному форумі в Черкасах
17:21 - Вт / 23 Тра. Події, Сімейні цінності, Християнські цінності
Шлюб: як очікування зробити реальністю. У Луцьку відбудеться семінар
16:01 - Пн / 17 Кві. Події, Сімейні цінності
«Знищення національних цінностей»: луцькі депутати виступили проти партнерств для ЛГБТ
11:16 - Пн / 03 Кві. Події, Сімейні цінності, Християнські цінності
Служителів запрошують на загальноукраїнське Свято молитви
13:18 - Ср / 15 Лют. Події, Сімейні цінності, Християнське життя
13 листопада – День молитви за сиріт
13:14 - Чт / 10 Лис. Люди, Події, Сімейні цінності
«Плануєте одруження? Вам до нас!», – стартує курс підготовки до шлюбу
11:24 - Чт / 08 Вер. Освіта, Сімейні цінності
Програма «Основи сім’ї» тепер у YouTube!
18:06 - Вт / 06 Вер. Освіта, Сімейні цінності
Найсильніша людина світу, запальні бандуристи та благодійний збір коштів: у Луцьку відбувся ТАТО Fest
13:40 - Вт / 21 Чер. Події, Сімейні цінності