Проти наркоторгівлі і за реабілітацію: християни організовують Всеукраїнський автомотопробіг
d6ce6020c566d547fac419ca767d449e
Фото ілюстративне

З 15 липня по 2 серпня містами України пройде автомототур «Шлях Незалежних!».

Назва акції – не випадкова, адже вона символізує боротьбу проти наркоторгівлі й поширення наркоманії, а також звільнення від залежності. Як зазначають організатори заходу, «Шлях Незалежних!» – це «загальнонаціональна хресна дорога колишніх залежних містами України». Водночас захід присвячений Дню Незалежності, який цьогоріч 24 серпня Україна відзначатиме вже 30-й раз.

Ініціювала проведення акції євангельська християнська церква «Любов і зцілення» міста Тернопіль, яка займається реабілітаційним служінням і має кілька центрів реабілітації для наркозалежних.

Як розповів у коментарі ІА Світогляд адміністратор реабілітаційного служіння церкви «Любов і зцілення» Олег Коган, проблеми, з якими вони борються, стосуються кожного.

«Ми колишні залежні і служимо на християнських реабілітаційних центрах. Є багато речей, які нас як християн і людей хвилюють і не дають спокійно спати. Одна з цих речей – шалена смертність від наркотиків і так званих “солей”. І вона зараз розповсюджується як зараза, росте просто колосально. Ми розуміємо, що якщо це не зупинити, не впливати на це, то завтра вже буде пізно. До нас на центри почало все більше звертатися людей, особливо молодого віку, і це страшно. Тому ми почали дуже активно вивчати цю проблематику», – розповідає адміністратор служіння.

За словами Олега Когана, в Тернополі процвітає наркоторгівля через інтернет-магазини. Попри те, що правоохоронні органи формально займаються цими злочинами, і людей, які розповсюджували наркотики та психотропні речовини, затримували, через деякий час вони опинялися на свободі і продовжували свою злочинну діяльність. Саме безкарність наркоторговельного бізнесу і підштовхнула християн влаштувати подібну акцію.

«Такі речі змушують нас рухатися вперед. Тому що ти дивишся, а всюди тотальне беззаконня і корупція. Зло піднімає свій голос замість того, щоб свій голос піднімала церква. Ми не можемо мовчати», – наголошує Коган.

Основна мета цього автомотопробігу – привернути увагу християн, громадськості та влади до проблеми поширення і процвітання наркоторгівлі в Україні. Організатори сподіваються, що подібною акцією зможуть достукатися до свідомості українців щодо необхідності внесення змін у законодавство, аби ужорсточити покарання за рекламу наркотиків та наркоторгівлю.

«Ми хочемо, щоб для наркоторговців ужорсточили покарання. За вбиство дитини, наприклад, можуть дати довічне. Але покидьки, які вбивають десятками і сотнями через наркотики, максимально можуть отримати 12 років. І то я не пам’ятаю випадків, щоб вони стільки отримували.

Ми хочемо, щоб було серйозніше покарання за рекламу наркотиків. Наприклад, зараз за написи-рекламу телеграм-каналів, де продаються наркотики, штраф від 340 до 1360 грн. При тому, що ці “друзі”, які розмальовують стіни, заробляють від 1000 до 3500 грн в день. Як ми розуміємо, це їх не лякає. А реклама наркомагазину – це той самий продаж, це нічим не відрізняється.

Тому ми хочемо, щоб це було змінено на законодавчому рівні. І я вірю, що якщо будуть введені жорсткіші обмеження, певна частина людей, які цим займаються, відсіється. Якби ще був якийсь контроль щодо продажності суддів і їм подібних, це було б взагалі чудово», – наголосив організатор.

Як розповідає Олег Коган, автомотопробіг запланували ще зимою. Для цього в церкві «Любов і зцілення» почали молитися про майбутній захід. Активізувалися усі охочі, які вирішили, що потрібно скинутися грошима і поїхати по Україні з такою акцією. Захід планували протягом пів року, потроху збирали гроші, передзвонювали в різні церкви до знайомих.

Ідею підтримали церкви різних конфесій в багатьох містах. Особливо долучився відомий маріупольський пастор, батько 38 дітей Геннадій Мохненко. Під його керівництвом у Маріуполі сформувалася команда, яка й розпочне автомототур 15 липня. 

«Команда з Маруполя виїде 15 липня. В Тернополі ми зустрічаємося 21 липня, тоді ми поїдемо всі разом. В принципі, по всіх містах, де ми їдемо, люди будуть підтримувати і максимально включатися. Будемо проїжджати вулицями міста і зупинятися в центрі. У нас є колонки, тож хочемо спілкуватися, обов’язково проведемо пресконференції. Також плануємо роздавати брошури, які вже заздалегідь надрукували», – додає Олег Коган.

Зі слів чоловіка, в кожному місті, яке долучиться до автомотопробігу, вже є люди, які підтримують акцію і будуть допомагати організовувати місцеву програму. Мінімальна підтримка від влади також уже є. Для цього організатори спілкувалися із заступником міністра внутрішніх справ Антоном Геращенком. 

Автомототур пройде за таким маршрутом:

  • 15 липня
    Маріуполь
    Мелітополь
    Генічеськ
  • 16 Липня
    Генічеськ
    Херсон
    Миколаїв
  • 17 Липня
    Миколаїв
    Одеса
  • 18 Липня
    Одеса
    Вінниця
  • 19 Липня
    Вінниця
    Хмельницький
    Чернівці
  • 20 Липня
    Чернівці
    Івано-Франківськ
    Тернопіль
  • 21 Липня
    Тернопіль
    Львів
  • 22 Липня
    Львів
    Луцьк
    Рівне
  • 23 Липня
    Рівне
    Новоград-Волинський
    Житомир
  • 24 Липня
    Житомир
    Київ
  • 25-26 Липня
    Київ
  • 27 Липня
    Київ
    Полтава
    Харків
  • 28 Липня
    Харків
    Дніпро
  • 29 Липня
    Дніпро
    Запоріжжя
    Маріуполь
  • 30 Липня (Зворотний шлях команди з Тернополя)
    Маріуполь
    Мелітополь
    Миколаїв
  • 31 Липня
    Миколаїв
  • 1 Серпня
    Одеса
    Умань
  • 2 Серпня
    Умань
    Вінниця
    Хмельницький
    Тернопіль

Окреме питання, на яке організатори акції хочуть звернути увагу – підвищена увага з боку влади, яка «вставляє палки в колеса» реабілітаційному служінню.

«По всій Україні є безліч християнських реабілітаційних центрів. Чомусь у “власть імущих” найбільше виникає питань саме до таких установ. Десь з п’ятьма центрами я говорив, і наш в тому числі. Приїжджають і дають штрафи по 17 тисяч – там не так висить вогнегасник, там щось інше не так висить. Просто придираються. Замість того, щоб допомагати і говорити “хлопці, ви робите класну роботу”, вони ще й вставляють палки в колеса. На деякі центри просто налітають і кажуть, що там работоргівля. Жах, що робиться», – нарікає Олег Коган.

Як зазначає служитель, недобросовісні люди є всюди, і в сфері реабілітації залежних також. Проте християнські реабілітаційні центри їхніх методів не підтримують.

«Звісно, є центри нехристиянські, де дійсно відбувається насилля і корупція. Де за 1000 доларів виїжджають, кидають людину в автомобіль і везуть на реабілітацію. Таке теж є, і ми проти цього. Це не наші методи, ми цього не підтримуємо ні краплі. Ми взагалі готові перші на суді говорити, щоб їм дали по максимуму», – запевняє Олег Коган.

За словами чоловіка, усі волонтери реабілітаційного служіння мотивуються тим, що роблять Божу справу. Замість того, щоб провести час із родинами або ж просто поїхати на море, ці люди вкладають свій час і гроші у служіння наркозалежним. І це служіння – прозоре і відкрите. 

«Ми не ховаємося. Ми не в підпіллі, не займаємося якимось злом. Ми хочемо показати: ми є, ми функціонуємо і робимо дуже багато роботи», – наголосив адміністратор реабілітаційного служіння.

Олег Коган також додав, що за результатами зустрічі з Антоном Геращенком стало відомо, що МВС ініціює законопроєкт про держфінансування реабілітації наркозалежних, які вчинили злочин. За його словами, служителі християнських реабілітаційних центрів підтримують згаданий законопроєкт, однак також існують ризики.

«Більше того, МВС ініціює законопроєкт стосовно реабілітацій, який ми будемо підтримувати. Цей законопроєкт передбачає, що людині, яка вживає психотропні речовини і під їх впливом вчинила нетяжкий злочин, термін ув’язнення можна замінити на термін перебування в центрі реабілітації. В цьому законопроєкті багато хороших моментів. Єдине, за що ми переживаємо – щоб всякі нечисті на руку люди не почали ним зловживати і робити це на «викачку» грошей. Його треба довести до пуття, щоб він був максимально добрим і максимально працював для спасіння людей», – підкреслив служитель.

Щоб долучитися до акції, телефонуйте організаторам:
+380 (67) 950 02 50 Станіслав (Маріуполь)
+380 (67) 291 16 43 Олег (Тернопіль)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Булінг, аборти, наркотики: у Луцьку розробляють просвітницьку програму для молоді

За темою

Українські протестанти планують на міжнародних заходах поширювати правду про війну в Україні
15:18 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Події, Україна, Християнське життя
За гуманітарну роботу з евакуації українських інвалідів було нагороджено інвалідів з Австрії
13:41 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Люди, Події, Світ
Форум «Благовістя в умовах війни» став майданчиком для комунікації та мережування християн на ниві Божій
16:08 - Пн / 18 Бер. Події, Християнське життя, Християнські цінності
Новим головою Всеукраїнської Ради Церков став президент УБТ Григорій Комендант
18:05 - Пт / 08 Бер. Події, Україна, Християнське життя
Британська бібліотека вперше здійснює спільний проєкт з Адвентистською церквою в Україні
12:50 - Вт / 05 Бер. Люди, Події, Світ
Школа під назвою «Живий» розпочинає online курс
12:54 - Чт / 29 Лют. Здоров'я, Освіта, Події, Україна
Комітет жіночого служіння ВСЦ ЄХБ оголошує Всеукраїнський день молитви сестер 2024
17:46 - Ср / 28 Лют. Події, Християнське життя, Церква України
Рада Церков закликала до Загальнонаціональної молитви і посту
12:47 - Ср / 21 Лют. Події, Україна, Християнське життя
На війні загинув 22-річний Герой з Волині Вадим Прокопчук, який служив у штурмовій бригаді
13:02 - Пт / 16 Лют. Війна в Україні, Події, Україна
Вивчення Біблії, яке об’єднує: На Івано-Франківщині відбувся четвертий «Mark Camp»
12:52 - Ср / 14 Лют. Події, Україна, Християнське життя
Церква «Христос є відповідь» у місті Рівне відсвяткувала День народження
15:46 - Чт / 08 Лют. Події, Свята, Християнське життя, Церква України
На 66-й церемонії Grammy нагородили християнських виконавців у п’яти номінаціях
12:18 - Ср / 07 Лют. Музика, Події, Світ