Рада Церков закликає уряд забезпечити свободу віросповідання під час карантину
in

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій спрямувала до Прем’єр-міністра України та МВС пропозиції, спрямовані на забезпечення конституційного права на свободу віросповідання під час карантину в Україні. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи.

Релігійні діячі звертають увагу на те, що постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року № 211 (зі змінами від 2 квітня) заборонено проведення всіх масових заходів, у тому числі релігійних. При цьому йдеться лише про масові заходи, а в роз’ясненні на Урядовому порталі зазначено, що «Уряд не закриває церкви». 

Однак на місцях представники поліції та місцевої влади по-різному тлумачать карантинні обмеження, інколи вимагають повного закриття храмів, що є порушенням статті 35 Конституції України.

Задля вирішення цих непорозумінь і уникнення хаосу під час організації святкових богослужінь, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій пропонує уряду внести уточнення до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року № 211. Крім цього, ВРЦіРО просить надати відповідні роз’яснення місцевим органам поліції та органам місцевої влади, щоб забезпечити безперешкодне звершення богослужінь із дотриманням карантинних обмежень.

Рада Церков пропонує встановити такий порядок організації богослужінь на час карантину:

  • богослужіння та релігійні обряди не заборонені та можуть проводитися за умови дотримання обмеження щодо їх масовості (тобто дозволяється перебувати у храмі чи іншому приміщенні релігійної організації до 10 осіб сукупно із розрахунку 1 особа на 5 м. кв.);
  • священнослужителів та осіб, залучених до організації богослужінь і забезпечення їх відеотрансляції, додати до переліку осіб, які можуть користуватися громадським транспортом, а також особистим чи службовим автомобілем (у разі введення таких обмежень), з метою проїзду до/з релігійної споруди чи іншого приміщення релігійної організації;
  • священнослужителі та особи, задіяні в організації богослужінь і їх відеотрансляції, мають право підтверджувати службову мету свого пересування до/з релігійної споруди супровідним листом на бланку релігійної організації чи службовим посвідченням, виданим релігійною організацією;
  • забезпечити право священнослужителів та осіб, задіяних в організації богослужінь, на вільне пересування з метою проведення богослужінь і забезпечення їх відеотрансляції для віруючих.

Крім цього, ВРЦіРО звернула увагу уряду на необхідність продовження розповсюдження безкоштовної їжі та продуктів серед людей без постійного місця проживання (в публічних місцях) та адресної допомоги самотнім і малозабезпеченим особам. Пропонується, у взаємодії з місцевою владою, розробити механізми такого соціального служіння церков і релігійних організацій, волонтерів і працівників благодійних організацій.

На переконання Всеукраїнської Ради Церков, більш чітка і збалансована регламентація обмежень релігійної діяльності під час карантину допоможе уникнути хаосу, масового невдоволення віруючих і скупчення людей, які потребують душпастирської опіки. Також це сприятиме тому, щоб якнайбільша кількість віруючих зустріла свята вдома.

За темою

Комітет жіночого служіння ВСЦ ЄХБ оголошує Всеукраїнський день молитви сестер 2024
17:46 - Ср / 28 Лют. Події, Християнське життя, Церква України
Церква «Христос є відповідь» у місті Рівне відсвяткувала День народження
15:46 - Чт / 08 Лют. Події, Свята, Християнське життя, Церква України
Організація нової церкви у Києві
16:40 - Ср / 31 Січ. Події, Україна, Християнське життя, Церква України
За останній рік на Харківщині відкрили 15 нових церков
15:07 - Пн / 22 Січ. Події, Християнське життя, Церква України
У Луцьку відбулася конференція капеланів Волинського об’єднання УЦХВЄ
17:05 - Вт / 31 Жов. Люди, Події, Християнське життя, Церква України
У Луцьку відбулася сестринська конференція на тему «Дім, у якому живе Бог»
16:20 - Пн / 23 Жов. Люди, Події, Церква України
Християни Віри Євангельської створили платформу з перекладами популярних християнських пісень Songcollection
14:57 - Вт / 18 Лип. Музика, Україна, Церква України
Рік великої війни: гуманітарне служіння ВСЦ ЄХБ
17:44 - Пн / 27 Лют. Благодійність, Християнське життя, Церква України
Рада Церков закликала до молитви та посту 24 лютого
12:10 - Ср / 22 Лют. Україна, Християнське життя, Церква України
Молодіжні лідери церков Львівщини під час ретриту вчилися як зростати в часи кризи
17:31 - Пт / 17 Лют. Події, Християнське життя, Церква України
«Як виховати християнина»: Анонс події
15:07 - Пт / 10 Лют. Події, Християнське життя, Церква України
В ІБЦ презентували курс «Знайомство з Ісусом» для людей з міста та ВПО
10:28 - Пт / 10 Лют. Біблія, Християнське життя, Церква України