Стимулюйте людей до особистого вивчення Біблії: пастор порадив, як реагувати на “релігійний” карантин
4
Фото ілюстративне

Пастор з 15-річним досвідом із Луцька Сергій Шараєвський поділився своїми роздумами про ситуацію з коронавірусом та карантином в Україні.

З його слів, християни досить наївні і часто вірять в різні фейки. Про це Шараєвський написав на своїй сторінці у Facebook.

Як НЕспеціаліст з коронавірусу, під тиском обставин і всесвітнього ФБ-хаосу, спробую і я написати щось про цю хворобу.

А тепер без жартів. Як пастор з 15-річним досвідом та медійник, який відповідально ставиться до джерел інформації, хочу адресувати свій допис віруючим протестантських церков. Якось так сталося, що багато християн досить наївні і вірять у різні конспірологічні теорії та фейки, яких останнім часом дуже багато. В принципі, ще апостол Павло про це попереджав: «Настане бо час, коли здорової науки не будуть триматись, але за своїми пожадливостями виберуть собі вчителів, щоб вони їхні вуха влещували» (2-е Тимофiю 4:3), – написав він.

Нагадаємо, від сьогоднішнього дня, 13 березня, в Україні оголошено карантин. Кабмін прямим текстом написав: «Установити з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України карантин, заборонивши: … проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб…».

І хоча ВСЦ ЄХБ України опублікували заяву з рекомендаціями церквам, у якій пропонують проводити богослужіння в кілька змін, в багатьох християн залишається багато інших запитань. Чи не є це наступом на свободу совісті? Сергій Шараєвський написав декілька думок стосовно всієї цієї ситуації.

1. Віра християнина не залежить від відвідування богослужінь. Основа нашого християнського життя — це особисті стосунки з Богом. Християни, які сиділи за віру в тюрмах, теж не відвідували недільні зібрання, але стали зразком християнства і сили переконань.

2. Протестанти Південної Кореї, які є зразком християнської віри та посвяти Богу, відмовилися від масових зібрань через епідемію коронавірусу. Це приклад того, як здоровий глузд і турбота про своїх людей перемагають релігійний фанатизм. Тому, думаю, церквам варто подумати про те, щоб змінити формат богослужінь. Можна перейти на домашні групи. Можна робити онлайн-трансляцію проповідей. Можна, якщо церква велика, розділити на зміни, щоб не було великого скупчення людей. Можна і на певний час відмінити богослужіння, стимулюючи людей до особистого вивчення Біблії та сімейних зібрань. Кожен сам мусить вибрати зручний і безпечний формат. Але особливо потурбуйтеся про літніх людей, оскільки коронавірус насамперед вражає саме людей у віці.

3. Християни віками були в авангарді допомоги при будь-яких проблемах. Чи то війни, чи епідемії, чи катастрофи. Багато християн жертвували своїм життям, щоб допомогти іншим. Декого хвороби оминали навіть в лепрозоріях. Дехто інфікувався і чудесно виліковувався або зцілювався. Дехто хворів та помирав. Але все це було заради порятунку інших. Але якщо людина свідомо через власну впертість ігнорує небезпеку, то це приклад глупоти, а не віри.

4. Панікувати не треба. Ні зараз, ні у випадку будь-якої іншої проблеми. «Покладіть на Нього всю вашу журбу, бо Він опікується вами!» (1-е Петра 5:7). Християни мають бути зразком спокою, сили волі і тверезого розуму. Не можна ігнорувати проблему, але й не потрібно панікувати. Станьте підтримкою іншим в цей час, а не тягарем.

5. Молитва і особиста гігієна. Часто нецерковні люди насміхаються з християн, бо вони моляться до Бога. Це дійсно матиме підстави, якщо ми говоритимемо про молитву і нічого більше не будемо робити. Молитва до Бога — це висловлення нашої довіри Йому. А практичні речі, такі як гігієна, вчасне діагностування, лікування — це доказ нашої довіри Богові і християнський приклад іншим людям. Тому мийте руки, провітрюйте приміщення, їжте вітаміни. Якщо хворі — уникайте контакту з іншими людьми, йдіть до лікаря. І повсякчас моліться, – аргументував служитель.

Відповідаючи на аргумент «в Україні лише один офіційно хворий, а карантин на три тижні – влада бавиться», Сергій Шараєвський додав:

Про владу не буду, бо завжди знайдеться, за що її критикувати. Звідки ми знаємо, що лише один хворий? З нашим рівнем медицини і відсутністю тестів я б не брався стверджувати подібне. Додайте кількість туристів та заробітчан, які подорожують туди-сюди. Карантин якраз і оголошують, щоб не було епідемії, для профілактики. Бо коли люди сотнями хворітимуть, то буде вже пізно. Італія, як доказ. Тому, карантин — це добре. Взагалі, я б наглухо закрив кордони з Росією, Білоруссю, Молдовою. За Польщу я набагато спокійніший, ніж за ці країни. Всім здоров’я і Божих благословень!

Наостанок медійник порадив перевірені ресурси, з яких можна отримати достовірну та актуальну інформацію про інфекцію коронавірусу.

За темою

Українські протестанти планують на міжнародних заходах поширювати правду про війну в Україні
15:18 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Події, Україна, Християнське життя
Волонтери закликають українців віддавати книжки на благодійність
13:20 - Пт / 22 Бер. Благодійність, Книги, Україна
Новим головою Всеукраїнської Ради Церков став президент УБТ Григорій Комендант
18:05 - Пт / 08 Бер. Події, Україна, Християнське життя
Школа під назвою «Живий» розпочинає online курс
12:54 - Чт / 29 Лют. Здоров'я, Освіта, Події, Україна
Рада Церков закликала до Загальнонаціональної молитви і посту
12:47 - Ср / 21 Лют. Події, Україна, Християнське життя
У прокат виходить новий фільм від творців «Революція Ісуса» та «Я можу тільки уявити»
17:52 - Пт / 16 Лют. Світ, Фільми, Християнські цінності, Церква
На війні загинув 22-річний Герой з Волині Вадим Прокопчук, який служив у штурмовій бригаді
13:02 - Пт / 16 Лют. Війна в Україні, Події, Україна
Вивчення Біблії, яке об’єднує: На Івано-Франківщині відбувся четвертий «Mark Camp»
12:52 - Ср / 14 Лют. Події, Україна, Християнське життя
Організація нової церкви у Києві
16:40 - Ср / 31 Січ. Події, Україна, Християнське життя, Церква України
У Києві відбувся форум капеланів ВСЦ ЄХБ
17:42 - Ср / 24 Січ. Війна в Україні, Події, Україна
«Возз’єднання сімей і народження дітей у пріоритеті»: у Києві відбувся сімейний Форум
18:02 - Пн / 15 Січ. Події, Сімейні цінності, Україна, Християнські цінності
У Збаражі Перший молитовний сніданок зібрав більше 150 учасників
17:23 - Пн / 15 Січ. Благодійність, Події, Україна, Християнські цінності