У церков хочуть забрати право на постійне землекористування
pravo-04

Законопроєкт № 5385 пропонує скасувати право на постійне землекористування та змусити релігійні організації до участі у земельних торгах і платного використання землі виключно на правах оренди.

Таку ініціативу подали до Верховної Ради України 18 парламентарів, які всі є членами фракції партії «Слуга народу». З них 14 є членами Комітету з питань аграрної та земельної політики, включно з головою цього Комітету, який є профільним при розгляді даного законопроекту, що свідчить про серйозність намірів його ініціаторів, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Головною метою законопроєкту є збільшити доходи місцевих бюджетів з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Для цього автори ініціативи пропонують у Земельному кодексі України повністю скасувати право на постійне землекористування (стаття 92), на підставі якого релігійні організації мають можливість безоплатно користуватися земельними ділянками для своєї духовної та соціальної діяльності.

Важливо відзначити, що законопроєкт № 5385 не містить змін до статті 82 Земельного кодексу України, які б дозволили релігійними організаціями набувати землю у власність. Тому їм не дається можливість викупити ділянки державної та комунальної власності, якими вони користуються зараз. У такий спосіб парламентарі з партії «Слуга народу» хочуть змусити релігійні організації перейти від безоплатного постійного землекористування до платної оренди на комерційних засадах.

При цьому для отримання в оренду нових земельних ділянок релігійним організаціям треба буде брати участь у земельних торгах, що значно підвищить ціну орендної плати та зробить неможливим користування землею для багатьох релігійних організацій.

Важливо відзначити, що розроблення законопроекту щодо внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками передбачено завданням 193 Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 276. На думку Кабінету Міністрів України, це дозволить «збільшити розмір надходжень до бюджету від використання земель».

Нагадаємо, що право на постійне землекористування для релігійних організацій було відновлено у 2009 році за ініціативи Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Завдяки цьому релігійні організації можуть безоплатно користуватися землею державної і комунальної власності лише з некомерційною метою. Такий режим землекористування було запроваджено у якості компенсації за понад 70 років репресій та церковну власність, експропрійовану радянською владою на користь держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За темою

Комітет жіночого служіння ВСЦ ЄХБ оголошує Всеукраїнський день молитви сестер 2024
17:46 - Ср / 28 Лют. Події, Християнське життя, Церква України
Церква «Христос є відповідь» у місті Рівне відсвяткувала День народження
15:46 - Чт / 08 Лют. Події, Свята, Християнське життя, Церква України
Національний молитовний сніданок у США: Джо Байден закликав продовжувати допомагати Україні
13:09 - Пт / 02 Лют. Події, Політика, Світ, Християнські цінності
Організація нової церкви у Києві
16:40 - Ср / 31 Січ. Події, Україна, Християнське життя, Церква України
За останній рік на Харківщині відкрили 15 нових церков
15:07 - Пн / 22 Січ. Події, Християнське життя, Церква України
Депутат Верховної Ради висунув ініціативу щодо встановлення офіційного часу для щоденної молитви
16:56 - Вт / 12 Гру. Події, Політика, Україна, Християнські цінності
У Луцьку відбулася конференція капеланів Волинського об’єднання УЦХВЄ
17:05 - Вт / 31 Жов. Люди, Події, Християнське життя, Церква України
У Луцьку відбулася сестринська конференція на тему «Дім, у якому живе Бог»
16:20 - Пн / 23 Жов. Люди, Події, Церква України
Християни Віри Євангельської створили платформу з перекладами популярних християнських пісень Songcollection
14:57 - Вт / 18 Лип. Музика, Україна, Церква України
Відбувся Другий молитовний сніданок Державної кримінально-виконавчої служби
15:20 - Ср / 03 Тра. Події, Політика, Україна, Християнські цінності
Рік великої війни: гуманітарне служіння ВСЦ ЄХБ
17:44 - Пн / 27 Лют. Благодійність, Християнське життя, Церква України
Рада Церков закликала до молитви та посту 24 лютого
12:10 - Ср / 22 Лют. Україна, Християнське життя, Церква України