У Польщі назвали площу на честь адвентистського місіонера
Poland-Adventist-Michal-Belina-Czechowski

У польському місті Кракові в рамках святкування 100-річчя адвентистської церкви назвали міську площу на честь першого місіонера Адвентистів сьомого дня в Європі.

Краків, місто з населенням близько 767 000 осіб, розташоване недалеко від кордону Польщі з Чехією, на церемонії розрізання стрічки, в якій взяли участь мер міста, члени парламенту, церковні лідери та інші високопоставлені особи офіційно відкрив площу на честь уродженця Польщі Міхала Беліна-Чеховського. Про це йдеться на сайті адвентистів.

Чеховський народився під Краковом в 1818 році. Адвентистом сьомого дня став після імміграції до США. З власної ініціативи в 1864 році він повернувся до Європи та був першим неофіційним адвентистським місіонером на континенті. Першим офіційним місіонером став Дж. Н. Ендрюс, якого Церква відправила до Швейцарії десять років по тому в 1874 році.

Мер Кракова Яцек Майхровський тепло відгукується про столітню присутність адвентистської церкви в місті на урочистому відкритті площі Міхала Беліна-Чеховського. Особливо він відзначив гуманітарні зусилля церкви після Другої світової війни та на початку 1980-х років, коли польський уряд ввів суворий воєнний стан, намагаючись зупинити політичну опозицію.

«Після Другої світової війни іноземні керівники адвентистської церкви спільно з міською владою Кракова займалися ідентифікацією сиріт і вдів з концентраційного табору Освенцим, жертвували для них їжу та одяг, — сказав мер. — Адвентистська громада також була активна під час воєнного стану в 1980-х роках, забезпечуючи жителів міста подарунками з-за кордону».

Нагорода в знак подяки

Керівниця Малопольського воєводства Польщі, до складу якого входить Краків, подякувала місцевим адвентистам за їхні програми роботи з населенням, особливо виділивши пропагування здорового способу життя.

«Це також дуже важлива освітня робота, яку активно здійснюють адвентисти», — сказала Івона Гібас, керівниця, яка носить титул «маршала», вручаючи високоповажним особам церкви вищу нагороду воєводства — Золотий Малопольський хрест.

Адвентисти відомі своєю благодійною діяльністю в Кракові. У 1980-х роках вони організували безкоштовні програми з відмови від куріння, в яких взяли участь близько 10 000 осіб, з яких не менше ніж 80 відсотків успішно кинули палити. З 1990-х років адвентисти розподілили понад 29 мільйонів доларів США, допомагаючи населенню.

Окрім цього вони спонсорують програми розвитку в Кенії та Танзанії через місцевий офіс Адвентистського Агентства розвитку та допомоги (ADRA).

Перша адвентистська церква в Кракові була заснована вісьмома жінками в 1920 році, більш ніж через 50 років після того, як Чеховський повернувся до Європи, щоб розповідати про свою віру.

Чеховський мріяв працювати місіонером на території сучасної Польщі, але йому заборонили в’їзд в цей регіон через націоналістичну діяльність, якою він займався до імміграції в США.

Він помер у Відні в 1876 році. Сьогодні Адвентистська церква налічує близько 6 000 членів у Польщі, країні з населенням 38 мільйонів осіб.

Серце для місії

Ришард Янковський, президент Церкви Адвентистів сьомого дня в Польщі, високо оцінив місіонерське прагнення Чеховського.

«Він діяв безкомпромісно … як перший європейський місіонер для тоді ще маловідомої релігійної конфесії», — сказав він на відкритті площі.

Марек Раковський, виконавчий секретар Адвентистської церкви в Польщі, висловив радість з приводу того, що місто Краків прийняло його прохання назвати площу на честь Чеховського.

«Це диво, що площа в другому за величиною місті Польщі була названа на честь адвентиста Міхала Беліна-Чеховського», — сказав він.

Серед інших заходів, присвячених 100-річному ювілею, місцеві адвентисти поширили 100 000 примірників журналу «Ознаки часу» в місцевій пресі та організували відкриту виставку Біблій під назвою «Біблія: бестселер всіх часів» біля підніжжя Вавельського замку, одного з найбільш історично значущих місць Польщі.

Вони також посадили кілька сотень кущів у Кракові, — ініціатива, яка отримала широке висвітлення в місцевих засобах масової інформації.

За темою

Українські протестанти планують на міжнародних заходах поширювати правду про війну в Україні
15:18 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Події, Україна, Християнське життя
За гуманітарну роботу з евакуації українських інвалідів було нагороджено інвалідів з Австрії
13:41 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Люди, Події, Світ
Форум «Благовістя в умовах війни» став майданчиком для комунікації та мережування християн на ниві Божій
16:08 - Пн / 18 Бер. Події, Християнське життя, Християнські цінності
Новим головою Всеукраїнської Ради Церков став президент УБТ Григорій Комендант
18:05 - Пт / 08 Бер. Події, Україна, Християнське життя
Хто має навушники чути, нехай почує. Як аудіобіблії допомагають християнам ефективно вивчати Слово
15:43 - Пт / 08 Бер. Біблія, Світ
Британська бібліотека вперше здійснює спільний проєкт з Адвентистською церквою в Україні
12:50 - Вт / 05 Бер. Люди, Події, Світ
Школа під назвою «Живий» розпочинає online курс
12:54 - Чт / 29 Лют. Здоров'я, Освіта, Події, Україна
Комітет жіночого служіння ВСЦ ЄХБ оголошує Всеукраїнський день молитви сестер 2024
17:46 - Ср / 28 Лют. Події, Християнське життя, Церква України
Рада Церков закликала до Загальнонаціональної молитви і посту
12:47 - Ср / 21 Лют. Події, Україна, Християнське життя
У прокат виходить новий фільм від творців «Революція Ісуса» та «Я можу тільки уявити»
17:52 - Пт / 16 Лют. Світ, Фільми, Християнські цінності, Церква
На війні загинув 22-річний Герой з Волині Вадим Прокопчук, який служив у штурмовій бригаді
13:02 - Пт / 16 Лют. Війна в Україні, Події, Україна
Вивчення Біблії, яке об’єднує: На Івано-Франківщині відбувся четвертий «Mark Camp»
12:52 - Ср / 14 Лют. Події, Україна, Християнське життя