В Ізраїлі археологи знайшли унікальний біблійний артефакт
f63ed59bdc9d4889880459b1ca746ba9

Археологи з Єврейського університету в Єрусалимі під час розкопок на місці стародавнього ханаанського храму в місті Лахиш виявили бронзовий скіпетр, покритий зверху шаром срібла. Вчені вважають, що це перший відомий науці фрагмент однієї з тих “божественних статуй” в натуральну величину, про які згадується в Біблії та інших древніх текстах.

Про це повідомляє Апостроф з посиланням на Haaretz.

Відкриття було зроблено в біблійному місті Лахиш, побудованому на Іудейській рівнині. При розкопках ханаанського храму археологи виявили бронзовий скіпетр віком близько 3200 років. Зверху, але тільки з одного боку, він покритий найтоншим листом з срібла.

Вчені вважають, що цей скіпетр може стати першим археологічним свідченням того, що в Леванті були “божественні статуї” в натуральну величину. До цього часу ні самих статуй, ні їх фрагментів ніхто не знаходив.

За словами професора Йоссі Гарфінкеля, саме тому це відкриття є єдиним у своєму роді. Він вважає, що скіпетр – це все, що залишилося від великої статуї бога (ідола), який прикрашав храм в давнину.

Артефакт був виявлений в місці, яке вважалося “святая святих” в ханаанському храмі. Про “божественні статуї” науці відомо з месопотамських текстів. У них йдеться про те, що такі скульптури встановлювали у відокремленій частині храму. У цих текстах є і опис скіпетрів, які боги-ідоли тримали в руках. Знахідка в точності їм відповідає.

Відомості про “божественні скульптури” в натуральну величину є не тільки в текстах. Так, в Ніневії, столиці Нової Ассирії, раніше був знайдений кам’яний барельєф. На ньому зображені солдати, який грабують храм в Леванте. Вони виносять з будинку саме таку статую.

Раніше на Кіпрі були виявлені досить великі металеві “скульптури божественного походження” висотою 36 і 56 сантиметрів. Але в Леванте ніколи не знаходили навіть скульптур такого, відносно невеликого розміру. Довжина скіпетра трохи перевищує 11 сантиметрів, а його ширина становить чотири сантиметри. Вчені помітили, що зовні він нагадує сучасний шпатель. Однак про те, що це не робочий інструмент, свідчать вигравіювані на ньому загадкові символи.

“Значення цього складного зображення мені поки не зрозуміле, – зізнається Гарфінкель. – Іноді мені здається, що гравюра на скіпетрі нагадує фігуру людини з великою головою, двома діагонально розкинутими руками і схематично зображеними торсом і ногами. Можливо, ця форма взагалі не має ніякого смислового значення, але є якийсь астрономічний або магічний символ”.

На його думку, цей артефакт є тим, який Біблія називає “божественним скіпетром”. Наприклад, такий скіпетр (жезл, палиця) згадується в розповідях про чудеса, які творив Мойсей з його допомогою. Відкритим поки що залишається питання про те, чому до цього часу не знайдено статуї богів в натуральну величину. Адже вони, судячи з усього, прикрашали храми по всьому регіону.

“Ці статуї могли бути зроблені з дерева або інших швидкопсувних матеріалів, – припускає Гарфінкель. – Можливо, вони були прикрашені дорогоцінними металами і камінням, і спокушали злодіїв: в той час нерідко грабували храми і гробниці, це не плід сучасного суспільства”.

До речі, поруч зі скіпетром археологи виявили дві маленькі статуетки деяких божественних істот. Можливо, ці фігурки зображували бога Ваала. Крім того, в районі храму було розкопано бронзову зброю, золоті сережки, золотий дріт і багато намист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де насправді були зроблені сувої Мертвого моря: результат аналізів ДНК

78653121759e485895abe82996240da9

За темою

За гуманітарну роботу з евакуації українських інвалідів було нагороджено інвалідів з Австрії
13:41 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Люди, Події, Світ
Хто має навушники чути, нехай почує. Як аудіобіблії допомагають християнам ефективно вивчати Слово
15:43 - Пт / 08 Бер. Біблія, Світ
Британська бібліотека вперше здійснює спільний проєкт з Адвентистською церквою в Україні
12:50 - Вт / 05 Бер. Люди, Події, Світ
У прокат виходить новий фільм від творців «Революція Ісуса» та «Я можу тільки уявити»
17:52 - Пт / 16 Лют. Світ, Фільми, Християнські цінності, Церква
На 66-й церемонії Grammy нагородили християнських виконавців у п’яти номінаціях
12:18 - Ср / 07 Лют. Музика, Події, Світ
Національний молитовний сніданок у США: Джо Байден закликав продовжувати допомагати Україні
13:09 - Пт / 02 Лют. Події, Політика, Світ, Християнські цінності
У Лондоні поліція намагалася завадити співати християнські пісні на вулиці
12:26 - Ср / 31 Січ. Люди, Музика, Світ, Християнські цінності
У 2023 році християнство досягло нового рубежу, перевищивши 2,6 мільярда віруючих
13:46 - Ср / 10 Січ. Світ, Християнське життя, Церква
Названо найпопулярніший у 2023 році вірш з Біблії за версією програми YouVersion
17:28 - Пн / 18 Гру. Біблія, Світ, Християнське життя
Проект Movieguide вибрав 10 найкращих фільмів року, заснованих на вірі
16:34 - Пн / 11 Гру. Світ, Сімейні цінності, Фільми, Християнські цінності
Фільм «Ісус» переклали на 2100-ту мову, досягнувши еквадорського племені ваорані
16:20 - Вт / 28 Лис. Біблія, Світ, Фільми
Макс Лукадо закликав відкрити для себе мир та стійкість, які містяться в історії Різдва
17:52 - Пн / 27 Лис. Історія, Події, Свята, Християнські цінності