В Ізраїлі знайшли знаменитий перстень Понтія Пилата
crop-of-ring-1024×640

Під час археологічних розкопок фортеці Іродіон, яка розташована в Іудейській пустелі, за 15 кілометрів від Єрусалиму, ще 50 років тому була знайдена бронзова печатка.

Артефакт був виявлений під час розкопок палацового комплексу царя Ірода, які проводились у 1968-69 рр. під керівництвом професора Єврейського університету Гідеона Форстера, пише видання Русский еврей з посиланням на Times of Israel.

Дослідники звернули увагу, що на персні зображений винний глек подовженої форми, що було доказом приналежності цього предмета знатній римській посадовій особі. Однак прочитати напівстерті літери до останнього часу не було можливим. І лише зараз, завдяки сучасним методам очищення і зйомці мультиспектральною камерою, вдалося розшифрувати напис – Πιλάτο (належить Пилату). Цілком ймовірно, що кільце належало тому самому Понтію Пилату, який стратив Ісуса Христа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Штампування кілець цього типу є ознакою статусу стану вершників часів Римської імперії, до якого Пилат належав. Важко уявити, що в Юдеї, та й ще в самому Іродіоні, міг бути інший представник римської знаті, що носить таке ім’я. Можна припустити, що Пилат втратив кільце в палацовому комплексі, який став однією з резиденцій римських намісників.

Понтій Пилат був римським префектом Іудеї, правління якого супроводжувалося масовим насильством і стратами. Сучасник Пилата іудейський філософ Філон Олександрійський в «Посольстві до Гаю» характеризує його як жорстокого і продажного самодура, винного в численних стратах, скоєних без всякого суду. Іудейський цар Агріппа I в листі імператору Калігули також перераховує численні злочини Пилата: «підкуп, насильства, розбійництво, погане поводження, образи, безперервні страти без винесення судового вироку і його нескінченна і нестерпна жорстокість».

До Понтія Пилата, який правив в 26-36 рр. н.е., на грошах, які мали обіг в Юдеї, зображували орнаменти, пальмові гілки, а він звелів карбувати на монетах римські культові предмети: священний жезл (літуус) і черпак (сімпулум).

Літуус – дерев’яний ціпок, який римські священики тримали в правій руці; він символізував їх повноваження. Літуус піднімали вгору, коли закликали богів і робили передбачення.

Сімпулум використовували на релігійних церемоніях. Невеликий черпак, забезпечений ручкою, дозволяв священикам пробувати вино, яке вони лили на голови тваринам, призначеним в жертву. Після чого провіснику дозволялося оглянути нутрощі тварин в пошуках ознак, які були подіслані людям богами.

Це викликало ненависть в юдеїв, які домоглися перекарбування монет при наступному наміснику Феліксу, однак монети часів Понтія Пилата були в ужитку аж до Юдейського повстання (70 р н.е.).

У нумізматиці монети карбування Пилата вважаються унікальними.

7b3ee9906d9b8bedbabcefd8aca971c9

У 1961 році в середземноморському порту Кесарії, який колись був резиденцією римського намісника в Юдеї, два італійських археологи виявили вапнякову плиту розміром 82 × 100 × 20 см з латинським написом: …] S TIBERIÉVM … PON] TIVS PILATVS … PRAEF] ECTVS IVDA [EA] E. Це може бути фрагментом напису: «Понтій Пилат, префект Юдеї, представляв Тіберія кесарійцям».

b2fb3ade2a0b894dd5c3e309630463d9

За темою

За гуманітарну роботу з евакуації українських інвалідів було нагороджено інвалідів з Австрії
13:41 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Люди, Події, Світ
Хто має навушники чути, нехай почує. Як аудіобіблії допомагають християнам ефективно вивчати Слово
15:43 - Пт / 08 Бер. Біблія, Світ
Британська бібліотека вперше здійснює спільний проєкт з Адвентистською церквою в Україні
12:50 - Вт / 05 Бер. Люди, Події, Світ
У прокат виходить новий фільм від творців «Революція Ісуса» та «Я можу тільки уявити»
17:52 - Пт / 16 Лют. Світ, Фільми, Християнські цінності, Церква
На 66-й церемонії Grammy нагородили християнських виконавців у п’яти номінаціях
12:18 - Ср / 07 Лют. Музика, Події, Світ
Національний молитовний сніданок у США: Джо Байден закликав продовжувати допомагати Україні
13:09 - Пт / 02 Лют. Події, Політика, Світ, Християнські цінності
У Лондоні поліція намагалася завадити співати християнські пісні на вулиці
12:26 - Ср / 31 Січ. Люди, Музика, Світ, Християнські цінності
У 2023 році християнство досягло нового рубежу, перевищивши 2,6 мільярда віруючих
13:46 - Ср / 10 Січ. Світ, Християнське життя, Церква
Названо найпопулярніший у 2023 році вірш з Біблії за версією програми YouVersion
17:28 - Пн / 18 Гру. Біблія, Світ, Християнське життя
Проект Movieguide вибрав 10 найкращих фільмів року, заснованих на вірі
16:34 - Пн / 11 Гру. Світ, Сімейні цінності, Фільми, Християнські цінності
Фільм «Ісус» переклали на 2100-ту мову, досягнувши еквадорського племені ваорані
16:20 - Вт / 28 Лис. Біблія, Світ, Фільми
Макс Лукадо закликав відкрити для себе мир та стійкість, які містяться в історії Різдва
17:52 - Пн / 27 Лис. Історія, Події, Свята, Християнські цінності