Військові капелани розповіли про служіння на передовій
kapelan

Капелани поруч із воїнами на передовій, готові молитися, підтримати, вислухати, причащати та сповідати. Капелани підтримують бойовий дух воїнів, а також вселяють спокій мирному населенню. Їх місію складно переоцінити, адже щодня є свідчення Божого захисту України.

vsirazom.ua зібрали цитати капеланів із передової. Чим вони займаються та про що розповідають, читайте нижче.

 

mishh-400×400

Секретар Української Міжцерковної Ради, капелан Андрій Міщенко у коментарі руху «Всі разом!» розповідає про людей, які на передовій.

Він каже: «Українське суспільство представлене в армії своїм зрізом. Там такі ж пересічні громадяни України, з їх внутрішнім світом, внутрішніми потребами. Тому багато з них потребують духовної підтримки, так само переживають страх, але вони пересилили цей страх, взяли себе в руки і пішли захищати свою країну. Питання у воїнів дуже різні, іноді це години розмови, а іноді кілька хвилин з людиною, яка вийшла з бою і не може осягнути, що з нею відбулося. Бог робить свої чудеса в цей період – у нашій військовій частині нема поранених. Очевидно – Бог нас береже».

З першого дня війни Ігор Плохой також долучився до свого служіння як військовий капелан. Він записав відеозвернення, де закликає християн виконувати свою місію.

Цю місію Ігор вбачає так: «Як військовий капелан, я хочу всіх людей підбадьорити і нагадати – всі ви є сьогодні капеланами. Всі ви є представниками духовної влади, посланники Божі, представники миру і Божої підтримки для народу. Здійснюйте цю свою функцію! Зараз час для нас – для християн. Люди з надією очікують підтримки, вони не знають де її брати. Тривога, панічні настрої, розгубленість – це все переживають люди і ми, як християни, повинні бути поруч. А також – моліться. За кожного бійця, за кожного, хто стоїть на передовій лінії, за командирів, за керівництво держави, щоб мудро ми могли впоратися з цим викликом».

Окремий фронт роботи забезпечує ГО «Християнська служба порятунку» (ХСП). Це об’єднання понад 120 капеланів різних християнських конфесій.

Співзасновник і програмний координатор ХСП – Андрій Оленчик, друг та соратник руху «Всі разом!» Серед їх діяльності є душеопікунство на фронті, а також служіння воїнам в широкому сенсі слова.

kapelan-1

Наприклад, на сторінці ХСП зазначається: «Одна із граней капеланського служіння – навчання воїнів. Тактична медицина. Поводження з вибухонебезпечними предметами. Правила виживання в бойових умовах. Особливу увагу доводиться приділяти теробороні. Є мотивація і засоби, але також  потрібні й базові навики. Вижити в бою і не дати шансів  вижити ворогу – ось наука, яку зараз освоюють вчорашні вчителі, айтішники і агрономи».

Також ще одна публікація говорить про іншу сферу: «Багато граней у капеланського служіння. Зокрема і посприяти, щоби рука перукаря зустрілася із зачісками воїнів. Ну а що, порядок має бути у всьому».

Олександр Петрушкевич, священник, капелан 93-ї бригади Холодний Яр поділився своєю мотивацією та натхненням.

Він каже: «Йде війна на різних напрямках: земному та небесному. За вісім років війни українська армія здобула величезний досвід щодо ведення активних бойових дій. Та є біблійні приклади, як боронити свою державу на рівні духовної практики та молитви.

Приведу приклад із Святого Письма: Мойсей тримав патерицю над головою, євреї перемагали, але, коли він опускав руки, амалекітяни починали брати верх. Оскільки Мойсей втомлювався, Арон і Ор підтримували його руки по різні сторони. Оскільки руки Мойсея втомилися, вони підставили під нього камінь, щоб він сів на нього, ті підтримували його руки і надалі. Та Ісус переміг Амаліка і його військо гостротою меча». (Вихід. 17 глава, з 11 по 12 вірш).

Що це означає для кожного з нас? Ми бачимо три напрямки дій у боротьбі із нашим русофільським ворогом:

1. Військовий.

2. Волонтерський.

3. Молитовний.

Церква стоїть у молитовному захисті своєї держави, як це робив Мойсей. Йдемо разом до перемоги. Воїни виконують свою справу, волонтери підтримують наше військо, а церква повергає у сум’яття ворога своєю молитвою з вірою у перемогу».

За темою

Українські протестанти планують на міжнародних заходах поширювати правду про війну в Україні
15:18 - Чт / 28 Бер. Війна в Україні, Події, Україна, Християнське життя
Волонтери закликають українців віддавати книжки на благодійність
13:20 - Пт / 22 Бер. Благодійність, Книги, Україна
Новим головою Всеукраїнської Ради Церков став президент УБТ Григорій Комендант
18:05 - Пт / 08 Бер. Події, Україна, Християнське життя
Школа під назвою «Живий» розпочинає online курс
12:54 - Чт / 29 Лют. Здоров'я, Освіта, Події, Україна
Рада Церков закликала до Загальнонаціональної молитви і посту
12:47 - Ср / 21 Лют. Події, Україна, Християнське життя
На війні загинув 22-річний Герой з Волині Вадим Прокопчук, який служив у штурмовій бригаді
13:02 - Пт / 16 Лют. Війна в Україні, Події, Україна
Вивчення Біблії, яке об’єднує: На Івано-Франківщині відбувся четвертий «Mark Camp»
12:52 - Ср / 14 Лют. Події, Україна, Християнське життя
Організація нової церкви у Києві
16:40 - Ср / 31 Січ. Події, Україна, Християнське життя, Церква України
У Києві відбувся форум капеланів ВСЦ ЄХБ
17:42 - Ср / 24 Січ. Війна в Україні, Події, Україна
«Возз’єднання сімей і народження дітей у пріоритеті»: у Києві відбувся сімейний Форум
18:02 - Пн / 15 Січ. Події, Сімейні цінності, Україна, Християнські цінності
У Збаражі Перший молитовний сніданок зібрав більше 150 учасників
17:23 - Пн / 15 Січ. Благодійність, Події, Україна, Християнські цінності
Заява ВРЦіРО щодо чергової терористичної атаки Росії проти України
18:26 - Пт / 29 Гру. Війна в Україні, Події, Україна