Як повернути молодь до церкви: 4 ефективних кроки
Youth-Worship_shutterstock_1099454768-e1567820769696

Більшість молоді віком від 18 до 25 років, яку називають «міленіалами», знаходяться в найбільш хиткому становищі у своїх стосунках з церквою та Богом.

Згідно з опитуванням 2000 американських юнаків та дівчат у віці від 23 до 30 років, 69% заявили, що регулярно відвідували церкву в 17 років. У 18 років це число знизилося до 58%, у 19 знизилось вже до 40%. І лише 36% у 20 років зберегли звичку регулярно відвідувати церкву. Далі цифри вже не так сильно знижувались, що показує, що найвразливішою віковою групою є саме молодь.

Про це пише Всеукраїнський Собор з посиланням на The Christian Post.

Однією з причин цього є вступ до коледжів, який часто супроводжується тим, що молода людина здебільшого їде далеко від рідної церкви. Вона зіштовхується з новим колективом, в який потрібно якось влитися, і який у своїй більшості не є християнським. Частина викладачів можуть бути переконаними атеїстами та впливати на молоду людину. Її уже не так контролюють батьки, як раніше, тож перед нею постає вибір, який вона мусить зробити власноруч.

У 2016 році вчені з Молодіжного інституту Фуллера провели 1300 інтерв’ю в більш ніж 250 церков, які стали успішними в молодіжному та підлітковому служінні.

Вчені виділили 4 основних кроки, які були найбільш поширені в цих церквах.

  1. Дайте можливість молоді брати активну участь у служінні церкви

Цей принцип працює на прикладі зв’язки ключів. Ідея полягає в тому, що лідери церкви мусять максимально розширити можливості, права та обов’язки для молоді у всіх максимально можливих аспектах церкви, щоб вони могли випробувати свої ідеї та здібності. Наприклад, робити їх відповідальними за підліткове, дитяче служіння і т. д.

Церкви, які були найбільш успішними в молодіжному служінні, використовували цей принцип. Вони покладали церковні обов’язки на плечі молоді, з якими вони могла впоратися, й таким чином давали їм можливість розвивати власні ідеї. Це розвиває довіру, залучає молодь до активного служіння та робить церкву невід’ємною частиною їхнього життя.

Потрібно розуміти, що це обов’язок саме лідерів церкви: в розподілі обов’язків, розвитку довіри та залучення молоді до своєї команди. Просто сидячи на лавці під час служіння, молодь потрапить у хитке становище, адже їх теперішній вік зосереджений на активності та руху, а тому потрібно те, що буде їх утримувати.

  1. Другий крок полягає в чіткому розумінні складної культури, яка оточує молодь

Церква має йти пліч-о-пліч з молоддю, зосереджуючись на трьох питаннях, які ставить собі кожна молода людина: «Хто я? Де моє місце? Як це стосується мене?». Церква має зробити велику роботу, пройшовши підйоми та падіння разом з молоддю на довгому шляху, який зміцнить їх стосунки.

Потрібно розуміти всю складність сучасної культури, в якій живе молодь. Потрібно розуміти, що вони знаходяться під великим тиском, намагаючись знайти своє місце в суспільстві. І ви можете дати їм це місце, якщо вам вдасться їх зрозуміти і дати відповіді на запитання, які вони до себе ставлять.

  1. Окрім розвитку стосунків однолітків один з одним, потрібно розвивати стосунки між поколіннями

Крім взаємостосунків з однолітками, церкви з успішним молодіжним служінням взяли на себе зобов’язання розвивати стосунки між поколіннями, щоб створити «теплу родину».

«Молодь покидає церкву, тому що дуже просто покинути будівлю, ― пояснив Тоні Содер, який працює в молодіжному служінні майже три десятиліття. ― Але не так просто покинути сім’ю. Молодим людям необхідно просто відчути що Тіло Христове ― це сім’я, а не просто будівля. На жаль, більшість юнаків та дівчат цього не відчувають. Вони не відчувають повноти того, що пропонує їм Тіло Христове, тому що вони не знають, що в їх команді є дорослі».

  1. Не заощаджуйте на молодіжному служінні

Мелоун з Молодіжного руху Elevate, звернув увагу на важливість інвестування енергії, часу, фінансових ресурсів у молодіжне служіння.

«Багато церков вважають, що цим можна займатись абияк, для галочки, ― сказав він. ― Ось чому ви обмежені маленькими зібраннями, вечорами піци та іншими маленькими ініціативами, які не потребують багато коштів. Але в підсумку це показує те, наскільки ви оцінюєте свою молодь. У підсумку ця економія зіграє більше проти вас самих».

Мелоун провів останні шість років, працюючи з молоддю, і найчастіше він чув від них одну річ. Всі вони назвали своїм головним бажанням відчувати, що їх цінують в церкві. І ви можете показати їм, що ви їх цінуєте, якщо будете інвестувати в них зусилля, а не економити на всьому.

«Молодь ― це саме те, в що варто інвестувати, саме вони штовхають прогрес та зміни. Якщо подивитися в історію, ви помітите що у центрі майже кожної великої революції ― Французької революції, Американської революції – більшість її учасників була молоддю віком від 20 до 30 років. Якщо ми хочемо змінити світ, я думаю, що наша найбільша стратегія ― інвестувати в молодь», ― каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За темою

У прокат виходить новий фільм від творців «Революція Ісуса» та «Я можу тільки уявити»
17:52 - Пт / 16 Лют. Світ, Фільми, Християнські цінності, Церква
У 2023 році християнство досягло нового рубежу, перевищивши 2,6 мільярда віруючих
13:46 - Ср / 10 Січ. Світ, Християнське життя, Церква
31 жовтня — день початку Реформації в Європі
16:28 - Вт / 31 Жов. Історія, Свята, Християнські цінності, Церква
Songbook.app: шлях до вирішення проблеми цифрового піратства у християнському середовищі
15:39 - Чт / 12 Жов. Музика, Україна, Церква
На окупованих територіях України влада конфіскувала сьому будівлю церков ЄХБ
19:05 - Вт / 26 Вер. Події, Україна, Церква
Ірпінська біблійна церква відсвяткувала 26-ту річницю
17:06 - Вт / 30 Тра. Події, Християнське життя, Церква
Вознесіння Господнє об’єднує вірян різних конфесій
17:37 - Чт / 18 Тра. Свята, Церква
У Луцьку оберуть нове керівництво Церкви Християн Віри Євангельської
13:09 - Чт / 18 Тра. Україна, Християнське життя, Церква
«Чим ми можемо вам допомогти?» – китайська християнська спільнота у Польщі підтримує Україну
18:20 - Ср / 05 Кві. Події, Християнське життя, Церква
Пастор та волонтери з Рівненської області відбудували зруйноване поселення на Херсонщині
18:18 - Пн / 27 Бер. Благодійність, Люди, Церква
Місія «Христос є відповідь» запрошує церкви та місії до Пасхального флешмобу
12:41 - Пн / 27 Бер. Події, Свята, Церква
Заспокоїти людей та вказати їм шлях до Бога: У Дніпрі відбувся вечір духовної музики
13:16 - Пн / 06 Бер. Музика, Події, Церква