Як відчути справжній сенс Різдва у родині: 6 корисних порад
christ-951×625

Передріздвяні тижні — це час відновити у пам’яті історію народження Христа і поглибити особисту віру. А ще через прості речі розповісти дитині справжній сенс Різдва Христового.

ПокликМедіа зібрав кілька порад  родинам, які бажають святкувати у сімейному колі справжнє Різдво.

1. Розкажіть дітям історію Різдва

Подивіться разом з дітками мультфільм про історію народження Ісуса Христа чи навіть художній фільм. Можна разом почитати дитячу Біблію чи переказати історію своїми словами. Поясніть значення деяких слів, які незрозумілі вашій дитині.

Щоб радіти цього дня, потрібно знати суть самого слова «Різдво». Можливо, вам допоможе порівняння цього дня з днем народження дитини. Нагадайте малюкові його останні іменини і запитайте, чи знає він, чому всі вітають саме його. Ймовірно, дитина відповість, що в цей день він народився. Тоді можете пояснити суть Різдва – народження когось дуже важливого, кого шанує весь світ.

А чи знає ваша дитина, що таке «ясла»? Новонародженого Христа поклали в ясла – годівничку для худоби, тому сьогодні ми називаємо так найменшу групу дитсадка.

А звідки пішла традиція вішати зірку на верхівку новорічної ялинки? Згадайте історію з волхвами, які, побачивши нову зірку, зрозуміли, що народився Спаситель світу.

2. Знайдіть час для спільної молитви

Під час Різдвяних свят  молитва має глибокий сенс. Це нагода по-новому відкрити деякі тексти з Біблії і побути з сім’єю. Поставити дитині кілька запитань. Які ситуації з повсякденного життя це їй нагадує?

3. Зробіть адвентовий календар

В адвентовому календарі ховаються маленькі скарби у 24 віконечках, які діти відкривають, починаючи з 2 грудня. Ви можете почати з будь-якої дати грудня. Цукерки, печиво, канцтовари та інші дрібниці роблять очікування ще більш реалістичними. Ви можете вкласти у кожне віконце календаря ще невеличкі листівки з місцем Писання або ж з питаннями про Різдво.

4. Зробіть із дітьми вертеп чи різвяний вінок 

Вертеп, що складається з фігурок Марії, Йосипа та інших персонажів (пастухів, мудреців, тварин тощо) дуже популярний серед наймолодших дітлахів. Це також хороший привід розказати історію Різдва.

В Інтернеті існує безліч прикладів, як легко та просто зробити фігурки героїв Різдвяної історії. Поставте вертеп біля ялинки,  дітям буде приємно дивитися на нього або ж гратися. Це також нагода зустрітися разом навколо вертепу на час молитви, почитати Слово Боже, поспівати різдвяних пісень чи заохотити дітей поділитися тим, що відбулося протягом дня.

Крім вертепу, можно зробити з дітками різдвяний вінок з 4 свічками. Є традиція запалювати одну свічку на кінець тижня.

5. Підготуйте дім до свят

Подібно тому, як готуємо будинок до візиту гостей, так і дім готуємо до Божого народження. Діти насамперед захоплюються цим настроєм, коли власноруч прикрашають дім.

Вони можуть зробити сніжинки чи малюнки  на вікнах, допомогти встановити ялинку або ж взяти участь у приготуванні печива. Власноручне виконання надає іншого значення всім цим речам. Декорації дому говорять про радість від важливої події.   Намагайтесь зробити так, щоб усе було красиво і яскраво, щоб діти розуміли: родина в очікуванні найважливішого гостя у світі.

6. Подумайте про подарунки

Як Бог полюбив нас, пославши нам Ісуса, так і ми відтворюємо цей дар, готуючи подарунки дорогим людям. Коли кладемо під ялинку подарунки для своїх рідних і близьких, згадайте про дари  мудреців, принесених маленькому Ісусу.

Перш ніж роздати подарунки, завжди згадуйте, з якої причини ви зібрались, заспівайте колядки чи змотивуйте дитину підготувати різдвяних віршів.  Нагадайте дітям, звідки з’явилася традиція робити подарунки на Різдво. Ми можемо заохотити дітей готувати маленькі подарунки для сім’ї, родичів або самотнього сусіда. Подарунки — це знак любові, яку подарував нам Бог, і ми хочемо поділитися нею з іншими.

Не піддавайтесь спокусі купити щось готове, допоможіть дітям зрозуміти цінність особистого внеску в підготовку подарунків.

Нехай ці невеличкі поради допоможуть вам зберегти істинний сенс свята – Різдва Христового!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За темою

Церква «Христос є відповідь» у місті Рівне відсвяткувала День народження
15:46 - Чт / 08 Лют. Події, Свята, Християнське життя, Церква України
Місіонери CITA провели різдвяні заходи в регіонах України
16:32 - Ср / 27 Гру. Люди, Місія, Події, Свята
Християнська телестудія «Крок назустріч» відзначила своє 10-річчя
18:27 - Вт / 19 Гру. Події, Свята, Україна, Християнські цінності
Макс Лукадо закликав відкрити для себе мир та стійкість, які містяться в історії Різдва
17:52 - Пн / 27 Лис. Історія, Події, Свята, Християнські цінності
На екрани виходить новий сучасний голівудський мюзикл про Різдво Христове за участю відомих акторів
14:49 - Пн / 06 Лис. Люди, Музика, Світ, Свята, Фільми
31 жовтня — день початку Реформації в Європі
16:28 - Вт / 31 Жов. Історія, Свята, Християнські цінності, Церква
В Україні пропонують запровадити «День подяки» та зробити його вихідним
15:32 - Вт / 08 Сер. Свята, Україна, Християнські цінності
Вознесіння Господнє об’єднує вірян різних конфесій
17:37 - Чт / 18 Тра. Свята, Церква
Сьогодні ввечері українські євреї розпочнуть святкування Песаху
12:31 - Ср / 05 Кві. Свята, Україна
Місія «Христос є відповідь» запрошує церкви та місії до Пасхального флешмобу
12:41 - Пн / 27 Бер. Події, Свята, Церква
Українські греко-католики переходять на новий календар
15:51 - Ср / 08 Лют. Свята, Християнське життя, Церква України
Дітям переслідуваних християн доставлено понад 4500 Різдвяних Посилок
15:28 - Чт / 19 Січ. Благодійність, Місія, Світ, Свята