Зареєстровано законопроєкт про заборону сексизму: що це означає?
Unknown

15 січня група депутатів подала до Верховної Ради законопроекти №4598 та №4599, якими передбачається відповідальність за сексизм. 

Про це пише Християни для України.

Депутати пропонують визначати сексизм як «будь-які дії, жести, візуальні прояви, вимовлені або написані слова, практика або поведінка, в основі яких лежить ідея про те, що людина або група людей гірші через свою стать, та які проявляються в публічній або приватній сферах, у мережі Інтернет або поза нею і скеровані на (або спричиняють): порушення власної гідності або прав людини чи групи людей; сексуальну, психологічну шкоду або страждання особи чи групи осіб; створення загрозливого, ворожого, принизливого або образливого середовища; перешкоджання незалежності або повноцінному здійсненню прав людини з боку особи чи групи осіб; підтримку та посилення ґендерних стереотипів».

Цими законопроєктами передбачені зміни до Адміністративного кодексу України та зрівняння сексизму з домашнім насильством. За вчинення вищезазначених дій депутати пропонують карати штрафом, виправними роботами чи адміністративним арештом до 7 діб. Арештовувати за сексизм буде поліція. Будь-який жарт чи допис в інтернеті, який трактуватиметься як сексизм, стане причиною притягнення до відповідальності як за «хуліганство».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шлюб як союз чоловіка і жінки: депутати Латвії пропонують правку до Конституції

Очевидно, такі ініціативи мають чимало проблем. Найперше, депутати взялися регулювати такі аспекти приватного життя, які регулюються хіба в авторитарних державах. Серйозне занепокоєння викликають межі поширення закону (дії, жести, візуальні прояви, слова у публічному і приватному житті та в інтернеті). Таким чином, законопроєкт охоплює більшість способів передачі інформації. Враховуючи українські традиції свободи слова і самовираження (особливо в інтернеті) фіксувати будь-який сексистський контент просто нереально. Тому або законотворці хочуть створити загальну тотальну систему нагляду, або свідомо реєструють закон, який неможливо виконати.

Далі ми зіштовхуємося із трактуванням «перешкоджання здійсненню прав людини» та «створення образливого середовища». Не секрет, що питання сексизму є одним із предметів дискусії між феміністками та захисниками сімейних цінностей, а тому такі формулювання в законі є перешкодою будь-якій антифеміністичній діяльності.

В контексті ідеологічного протистояння загрозливим для християн є формулювання «підтримку та посилення ґендерних стереотипів». Що ж сьогодні вважається гендерними стереотипами? Наприклад, твердження, що чоловік — захисник, а жінка — господиня; біблійна цитата «чоловік — голова дружини» із Послання до ефесян; означення жінок як прекрасної статі і половини людства, яку варто захищати; розділення поведінкових моделей на чоловічі й жіночі та й сам факт визнання двох статей, бо гендер є «спектром ідентичностей», яких може бути необмежена кількість. 

Таким чином, будь-який спротив поширення гендерної ідеології може розцінюватися як сексизм і незаконна дія.

Окремо слід звернути увагу на формулювання «практика чи поведінка». Якщо законотворці визначають сексизмом «ґендерні стереотипи», а в законі йдеться, що він поширюється на приватну сферу також, то практика розподілу обов’язків у родині визнаватиметься незаконною? Чи не забагато сторін життя держава хоче регулювати?

Ці законопроєкти прямо загрожують свободі слова та віросповідання та суперечить принципу невтручання в особисте життя. Проте їх скандальність і неможливість повністю реалізувати, напевне, завадить схвальному голосуванню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За темою

Новим головою Всеукраїнської Ради Церков став президент УБТ Григорій Комендант
18:05 - Пт / 08 Бер. Події, Україна, Християнське життя
Школа під назвою «Живий» розпочинає online курс
12:54 - Чт / 29 Лют. Здоров'я, Освіта, Події, Україна
Рада Церков закликала до Загальнонаціональної молитви і посту
12:47 - Ср / 21 Лют. Події, Україна, Християнське життя
На війні загинув 22-річний Герой з Волині Вадим Прокопчук, який служив у штурмовій бригаді
13:02 - Пт / 16 Лют. Війна в Україні, Події, Україна
Вивчення Біблії, яке об’єднує: На Івано-Франківщині відбувся четвертий «Mark Camp»
12:52 - Ср / 14 Лют. Події, Україна, Християнське життя
Організація нової церкви у Києві
16:40 - Ср / 31 Січ. Події, Україна, Християнське життя, Церква України
У Києві відбувся форум капеланів ВСЦ ЄХБ
17:42 - Ср / 24 Січ. Війна в Україні, Події, Україна
«Возз’єднання сімей і народження дітей у пріоритеті»: у Києві відбувся сімейний Форум
18:02 - Пн / 15 Січ. Події, Сімейні цінності, Україна, Християнські цінності
У Збаражі Перший молитовний сніданок зібрав більше 150 учасників
17:23 - Пн / 15 Січ. Благодійність, Події, Україна, Християнські цінності
Заява ВРЦіРО щодо чергової терористичної атаки Росії проти України
18:26 - Пт / 29 Гру. Війна в Україні, Події, Україна
Християнська телестудія «Крок назустріч» відзначила своє 10-річчя
18:27 - Вт / 19 Гру. Події, Свята, Україна, Християнські цінності
Депутат Верховної Ради висунув ініціативу щодо встановлення офіційного часу для щоденної молитви
16:56 - Вт / 12 Гру. Події, Політика, Україна, Християнські цінності