nehtm

З нагоди 30-річчя незалежної України відбувся молитовний захід «Благословення України» за участю Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій.

Молитва проходила у вівторок, 24 серпня, в Софійському соборі.

Були присутні представники різних християнських конфесій, які молилися по черзі. Участь у події взяли президент Володимир Зеленський з дружиною Оленою Зеленською.

Трансляцію молитви можна побачити на “Живому Телебаченні”:

У Києві представники різних конфесій молилися за Україну
579

Слово преображення (грец. Метаморфосіс, лат. Transfiguratio) означає «перетворення в інший вид», «зміна форми».

Про це пише Ківерцівська біблійна церква.

Свято встановлено на згадку про євангельську подію, коли троє апостолів побачили Ісуса Христа у всій його Божественній величі.

На жаль, багато українців за популярними традиціями можуть так і не дізнатися про справжню суть події, яка описана в Євангеліях. Яблучний спас, мед і яблука – чудово, але сьогоднішнє свято не про це! Сьогоднішнє Свято – про Ісуса Христа! Який помер заради нас на хресті і воскрес, звільнив нас від гріхів та проклять, дарувавши нам вічне життя. 

Ось як описав преображення апостол Петро в своєму другому посланні 2 Петр. 1:16-18: «Бо ми сповістили вам силу та прихід Господа нашого Ісуса Христа, не йдучи за хитро видуманими байками, але бувши самовидцями Його ве́личі. Бо Він честь та славу прийняв від Бога Отця, як до Нього прийшов від величної слави голос такий: „Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!“ І цей голос, що з неба зійшов, ми чули, як із Ним були на святій горі.»

Через цю подію Бог нагадує нам важливі істини. По – перше, лише Ісус Христос є втіленням Божої Слави на Землі, по-друге, шлях до Божої слави проходить через земні страждання, по-третє, Божа слава перевищує всі наші очікування і є життям для наших душ. 

Побачити Божу Славу ми можемо лише вірою прийнявши те, що зробив Христос на Голгофі, а всю повноту Божої слави ми побачимо в другому приході Ісуса Христа. Тому хай Бог дарує нам віру і допоможе бути слухняним Його Улюбленому Сину в нашому щоденному житті.

Дух Святий через апостола Павла закликає нас щодня підніматись в молитві на гору до Ісуса Христа, щоб в вірі проходити свій земний шлях на зустріч Божій славі  Кол. 3:1-4: «Отож, коли ви воскресли з Христом, то шукайте того, що вгорі, де сидить Христос по Божій правиці. Ду́майте про те, що вгорі, а не про те, що на землі. Бо ж ви вмерли, а життя ваше сховане в Бозі з Христом. Коли з’явиться Христос, наше життя, тоді з’явитеся з Ним у славі і ви.»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

IMG_3481

13 серпня, відбулись установчі збори Полтавського підрозділу ГО «Асоціація капеланів в охороні здоров’я України».

Про це пише polinfo.gov.ua.

Капеланство в охороні здоров’я – це інститут (служба) капеланів, які представляють різні конфесії, мають богословську і клінічну спеціалізовану підготовку та уповноважені релігійними організаціями здійснювати душпастирську опіку в закладах охорони здоров’я, спрямовану на забезпечення релігійних і духовних потреб пацієнтів та їхніх сімей. Людина, звертаючись з тяжкою хворобою переживає страждання, і вміння надати духовну опіку насправді впливає на зменшення больового симптому.

Основне завданням капелана – духовна опіка хворих та його родичів, робота з медичним персоналом, адже медики так само потребують духовного погляду на хворобу й страждання пацієнтів.

Для того, щоб медичний капелан міг здійснювати свою душпастирську діяльність, йому необхідно пройти богословську та клінічну підготовку, час від часу підвищуючи свою кваліфікацію, адже капелан служить в особливих умовах, і, на відміну від священика, потребує додаткових знань – медичних, психологічних, соціальних, міжконфесійних, володіючи серйозним пакетом компетенцій.

«Я, як представник всеукраїнської ініціативи у створенні та просуванні медичного капеланства у сфері охорони здоров’я, хочу вам не лише презентувати, а й включити вас у цю роботу. Дуже важливо, щоб в Україні цей рух був на високому рівні та просувався не лише на рівні Києва, а й на місцях. Маю практичний досвід медичного капеланства у Львові, в свій час представляв Україну у Європейській асоціації медичних капеланів і з того часу, залучившись європейським досвідом, ми впроваджуємо набутий досвід в Україні», – зазначив Андрій Нагірняк, віце-президент та співзасновник Асоціації капеланів в охороні здоров’я України, модератор проєкту із впровадження капеланства в Україні.

У ході зустрічі присутнім представлено Концепцію впровадження капеланства та план дій щодо її реалізації, презентовано перспективи та етапи впровадження капеланства в системі охорони здоров’я України.

Медичне капеланство є кроком для гуманізації системи охорони здоров’я України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

photo_2021-08-13_11-21-47 (4)
4eb12368-8348-4d61-8147-c2a014e970c7_w1023_r1_s

Соціологічна служба Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня 2021 провела дослідження року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів.

Про це пише Центр Розумкова.

Було опитано 2019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з ймовірністю 0,95.

Серед державних та суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до:

  • Збройних Сил України (їм довіряють 68% опитаних);
  • волонтерських організацій (64%);
  • Церкви (63,5%);
  • Державної служби з надзвичайних ситуацій (61%);
  • Голови міста (селища, села), в якому проживає респондент (57%);
  • Державної прикордонної служби (55%);
  • Національної гвардії України (54%);
  • добровольчих батальйонів (53,5%);
  • ради міста (селища, села), в якому проживає респондент (51%).

Недовіра найчастіше висловлюється:

  • ЗМІ Росії (не довіряють їм 79% опитаних);
  • державному апарату (чиновникам) (76%); 
  • Верховній Раді України (75%);
  • судам (судовій системі загалом) (74%);
  • Уряду України (72%);
  • політичним партіям (72%);
  • Прокуратурі (71%);
  • комерційним банкам (71%);
  • Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) (70%);
  • Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) (70%);
  • Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (69%);
  • Вищому антикорупційному суду (68%);
  • Державній податковій службі Україні (65%);
  • Державній митній службі Україні (65%);
  • місцевим судам (65%);
  • Конституційному Суду України (63%);
  • Верховному Суду (63%);
  • Національному банку України (60%);
  • Президенту України (58%);
  • профспілкам (55%);
  • Національній поліції (53%);
  • Раді національної безпеки та оборони України (51%);
  • Службі безпеки України (50%).

Деталі та дані у таблицях (у відсотках) за посиланням. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

1004

Голова облдержадміністрації Дмитро Живицький разом із головою обласної ради Віктором Федорченком та представниками різних церков та конфесій помолився за Сумщину і Україну, а також жителів дружньої нам провінції Мугла в Туреччині, яка потерпає від лісових пожеж.

Про це пише sm.gov.ua.

«Сумщина має з 2000 року договір про співпрацю з провінцією Мугла. Це наші добрі друзі, тому особливо зараз, коли вони потерпають від стихії, ми духовно і морально маємо підтримати їх», – розповів Дмитро Живицький.

Голова облдержадміністрації зачитав текст листа, який надіслало керівництво провінції Мугла. У листі було прохання до жителів Сумщини молитися, щоб ці лісові пожежі припинилися.

«Сьогодні ми проводимо традиційний молитовний сніданок і у спільній молитві звертаємося до Всевишнього, щоб біди наших друзів і партнерів з Туреччини закінчилися», – наголосив Дмитро Живицький.

Пастор Сумської Християнської церкви, організатор молитовних сніданків в Сумській області та Україні Віталій Орлов зазначив, що територія провінції Мугла – це біблійні місця, пов’язані з апостолом Павлом. І сьогодні необхідно всім помолитися за те, щоб Всевишній дав цій провінції дощі, які припинять пожежі.

Також учасники молитовного сніданку прочитали Нагірну проповідь. Це серія повчань Ісуса Христа, які містять основні елементи його морального вчення. Згідно з Євангелієм від Матвія, Ісус виголосив ці свої повчання на схилі не названої гори і скерував їх до своїх учнів та до великої юрби народу.

Найвідомішими частинами нагірної проповіді є блаженства, молитва «Отче наш», заповіді не противитися злу, не судити інших тощо.

Навколо наказів Нагорної проповіді серед учасників Молитовного сніданку виникла дискусія: як бути і залишатися з Богом; де взяти сили, щоб у скрутні часи зробити правильний вибір, співзвучний з біблейськими заповідями. Дійшли єдиної думки, що Нагорна проповідь містить відповіді на ці та багато інших запитань. Для сповнення наказів проповіді необхідною є Божа благодать, котру всі люди отримали через спасіння, яке приніс Ісус. 

«Щоб тобі у житті було добро, щоб навколо було добро, треба самому творити добро», – наголошували учасники Молитовного сніданку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

228498751_3023790897901735_1468267670171163984_n

Перший робочий Молитовний сніданок був присвячений Хрещенню Русі (День Хрещення Русі-України з 2008 року щороку відзначається 28 липня).

Про це пише Рада Християнських Церков Житомира та Житомирської області на своїй сторінці в Facebook.

Головував Андрій Талько, пастор церкви «Джерело життя» Всеукраїнського союзу ЄХБ, голова Ради ХЦЖ.

Участь у заході взяли голова обласної ради Володимир Федоренко разом із заступниками Олегом Дзюбенко та Володимиром Ширмою, заступник голови ОДА, Віктор Градовський, керівники районних рад, депутати обласної ради.

По традиції таких сніданків, почали з загальної молитви. Опісля капелан Андрій Ковальов зробив короткий екскурс в історію молитовних сніданків.

Капелан нагадав, що такі заходи – це не політика, бізнес чи навіть релігія, але насамперед вони стосуються цінностей, принципів, відносин. Наразі це чи не єдина платформа для співпраці різних і навіть полярних політичних та інших сил.

Присутні по черзі читали історію з Євангелії, де Ісус Христос після Свого воскресіння зробив сніданок для Своїх учнів. Згадували, як прощення Господом апостола Петра, який Його зрадив, явило Божу любов, допомогло відновленню служіння Петра, а також стало прикладом для нас, як жити Божою любов’ю.

Також роздумували про те, що в апостолів, які були професійними рибалками, результат улову перед цим сніданком виявився нульовим. Але вони виконали те, що сказав їм зробити Христос, і впіймали 153 рибини. І нам всім варто не зважати лише на власний професіоналізм чи інші чинники, але першочергово звертатися до Господа в молитві та жити в послуху Слову Божому.

Завершився сніданок молитвами. Протопресвітер Олег Лучка, парафія Василія Великого УГКЦ, помолився за сесію Обласної ради, яка запланована на 29 липня, щоб Бог благословив мудрими рішеннями. Віталій Осипчук, єпископ церков «Перемога», молився за благословіння всіх, хто при владі, щоб їх рішення були богобоязні, на користь народу. Віталій Кривицький, єпископ Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ, молився за Україну, за захист Божий (враховуючи стан війни, наступну хвилю пандемії). Наприкінці всі разом приєдналися до молитви «Отче наш».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

IMG_2509-1024×683

9-11 липня молодь десяти київських церков провела GoKyivFest 2021. Захід відбувся на базі відпочинку київської церкви в с. Погреби Броварського району на Київщині.

Про це пише chve.org.ua.

Три насичених подіями дні подарували молоді багато нових знайомств, гарних настанов та емоцій. Відкриваючи вечірнє зібрання у п’ятницю, після чудового прославлення, старший пресвітер Київського міського об’єднання УЦХВЄ Сергій Вознюк поблагословив молодь на цей вікенд та поділився словом настанови. Вели програму молодіжні спікери Іван Олійник, Олег Чеховський, Руслан Прохор та ін.

У суботу на ранковому богослужінні співом служила церква «Філадельфія». Ведучий Андрій Шашлов запросив до проповіді Олександра Максименка, після щедрим настановленням зі Слова Божого чого з молоддю поділився пастор церкви «Філадельфія» Олег Гончар.

По обіді настав час для турнірів з футболу, волейболу та тенісу. І гравці, і вболівальники отримали чимало запальних емоцій та сплеск адреналіну.

Потім на учасників чекав семінар пастора церкви «Фавор» Антона Кукси на тему : «Духовні проблеми».

На вечірньому служінні, яке розпочалось о 19-й, молоді служив старший єпископ УЦХВЄ Михайло Паночко. 

«Ціль таких молодіжних заходів не тільки відпочинок, дозвілля, знайомство, але  дуже важливо, що це підбадьорення, духовне підживлення і зміцнення молоді» –  підкреслив старший єпископ, який розділив із молоддю цей суботній вечір.

У неділю на ранковому служіння словом служили старші пастори київських церков Микола  Каленик (вул. Кар’єрна, 44) та Сергій Вознюк («Сілоам»). Завершився захід смачним обідом із шашликом та фото на згадку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Знімок екрана 2021-06-25 о 12.26.46

Режисерка фільму про життя відомої співачки Арети Франклін заявила, що її картина починається з церкви та закінчується церквою.

Про це повідомляє invictory.com з посиланням на The Christian Post.

У недавньому інтерв’ю режисерка біографічної картини «Respect» Лізл Томмі зазначила, що фільм починається і закінчується церквою. Вона додала, що вони спробували показати всю історію легендарної соул-співачки, яку за сильний вокал називали королевою соулу або Леді Соул, Арети Франклін, від дитини, що співає в церковному хорі її батька, до міжнародної слави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володарка «Ґреммі» Дженніфер Хадсон виконала роль легендарної соул-співачки

Відповідно до опису біографічний фільм покаже, як віра Франклін і виховання в побожній християнській родині, вплинули на її шлях до того, щоб стати королевою соулу. Батько Арети Кларенс ЛаВон Франклін був проповідником в баптистській церкві Нью-Бет-Ел в Детройті. Його часто відвідували такі борці за громадянські права, як Мартін Лютер Кінг-молодший. 

Прем’єра картини відбудеться в серпні цього року.Томмі пояснила раніше, що її обрали режисеркою фільму, тому що вона хотіла розповісти історію Франклін через призму її віри й служіння в церкві. 

«Все починається з церкви й закінчується церквою»: режисерка фільму про відому соул-співачку

Режисерка з Південної Африки, для якої фільм «Respect» став дебютною повнометражною картиною, розповіла, що четверо братів її матері служать єпископальними священиками. Вона також підкреслила, що розуміє важливість віри в часи страждань, тому що виросла за часів апартеїду. За словами режисерки, саме тому її нова картина починається і закінчується церквою. Томмі додала, що робота над фільмом «Respect» змусила її більше вірити і довіряти Богу.

Серед акторів, що зіграли головні ролі у фільмі разом з Хадсон, Форест Уїтакер (Дворецький, Останній король Шотландії), Марлон Уейанс (Без почуттів, Реквієм за мрією), Одра Макдональд (Красуня і чудовисько, Хороша боротьба), Марк Марон (Джокер, Блиск ) та інші.

Довідка:

Соул, як жанр популярної музики афро-американського походження, виник в південних штатах США в 1950-і роки на основі ритм-енд-блюзу. Характерну емоційно-відчуту, «душевну» вокальну манеру соул-музика взяла з духовних піснеспівів госпел і спірічуелс, а також джазової вокальної імпровізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

i_b4e1b37c7462b7c0d2be8677b73dbbf3

Всеукраїнська рада церков звернулася до всіх українців та влади з маніфестом щодо захисту прав дітей та сімей. Звернення відбулося в рамках телемарафону «Сім’я на карантині».

Маніфест на захист прав дітей і сімей опублікували на сайті ВРЦіРО.

«Кожна людина має право на гідне життя в люблячій сім’ї. Життя – від природного зачаття до природньої смерті. Це не людська примха і не буква закону, це Божий задум.

Бог створив нас за Своїм образом, отже, кожен з нас покликаний до єдності з Ним, а також до єдності з тими, кого Бог також створив у Своїй любовіОдна з найбільших цінностей кожної країни – це здорові та міцні сім’ї. Саме вони є запорукою зрілого й мудрого суспільства.

Сім’ї, у яких дружина й чоловік впевнені, що одне в одному вони мають захист і безпеку. Де кожен відчуває, що родина вдома його чекає, любить і надихає. Де діти знають, що можуть бути відвертими зі своїми батьками і розповідати й запитувати про все.

На жаль, статистика розлучень і випадків домашнього насилля загрозлива, а пандемія лише загострила ці проблеми. Вони є причиною невиліковних травм не лише для подружжя, але й для дітей. Травмовані особи несуть свої страхи й біль у доросле життя.

На наше переконання, піклування про сім’ї має стати національним пріоритетом. Бо демографічна криза – це реальна біда українського сьогодення. Для кого здійснюються реформи, якщо за одне-два покоління в Україні не залишиться тих, хто буде тут жити й працювати?

Сім’ї не повинні боятися народжувати через відсутність належного соціального захисту і відчуття нестабільності. Підготовка до сімейного життя має стати невід’ємною складовою шкільного навчання та виховання. Відтак, отримані у школі знання сприятимуть у створенні здорової сім’ї.

Не конвенції та декларації, а реальне сприяння вихованню у молоді відповідальності та моральної зрілості здатні зробити сім’ї щасливими і захищеними. Родині треба тільки посприяти і вона з Божою допомогою знайде шлях свого зцілення.

Міцні сім’ї в державі – цінніші за поклади золота й нафти, і без перебільшень є єдиною гарантією її розвитку і майбутнього».

Київ, 6 червня 2021 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Сім’ї не повинні боятися народжувати: Рада Церков звернулася з маніфестом
set3

31 травня в Ірпені, у канцелярії ВСЦ ЄХБ, пройшла зустріч керівництва Союзу з Майклом Джонсоном, президентом Слов’янського євангельського товариства (СЄТ).

Про це інформує ВСЦ ЄХБ.

Учасники зустрічі обговорили питання партнерського служіння, наявних ресурсів та можливостей, аби помісним церквам бути ефективними у служінні та успішними у досягненні людей для Бога.

Зокрема, обговорювали стратегію розвитку місіонерської роботи в Україні та ділилися досвідом, аби спільно рухатися у поширенні Божого Царства. Також аналізували торішній період карантину, який став поштовхом до нових можливостей у служінні.

Брати зосередили увагу на таких основних аспектах: підтримка служіння пасторів-місіонерів, гуманітарна допомога нужденним, благовісницькі проєкти під час свят, дитячі табори, турбота про сиріт.

«Після півторарічної паузи через коронавірусні обмеження ми отримали можливість знову зустрітися. Для Слов’янського євангельського товариства дуже важливо, щоб ми були частиною цього служіння. Співробітники і партнери товариства служать нам і через нас. Слов’янське євангельське товариство є однією з основних місій, що з 1990 року регулярно підтримує служіння церков і місіонерів в Україні», – розповідає Ігор Бандура, заступник голови ВСЦ ЄХБ.

На зустрічі Майкл Джонсон презентував служіння Слов’янського євангельського товариства і засвідчив, що Бог сьогодні особливо благословляє місію СЄТ. Оскільки зростає кількість жертовних християн, котрі охоче підтримують різні сфери служіння, Божа справа розростається і шириться світом.

З питань стратегічного планування брати домовилися про подальші партнерські зустрічі, що відбудуться восени.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: